Mugur Isărescu: a ROBOR egyfajta terroristává vált, és senkinek sem sikerül elfognia

Hírösszefoglaló 2019. február 08., 14:09

Teljességgel helytelen ártó értelmet adni a „megegyezni” kifejezésnek, olyan körülmények között, hogy a piacgazdaságban egy egyezség jön létre az eladó és a vásárló között” – jelentette ki Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu (archív felvétel) Fotó: BNR

„Hadd mondjak valamit, mert mindenfelé beszélik, hogy a bankok megegyeztek egymás között. Itt óriási félreértés van. A ROBOR egyféle terroristává vált, elvegyül a társadalomban, és senkinek sem sikerül elfognia” – mondta ironikusan az Agerpres szerint Isărescu. A jegybank elnöke kifejtette,

amikor a vásárló megvásárol a piacon egy terméket, akkor tulajdonképpen megegyezik az eladóval, és „nem veri fejbe egy husánggal”,

hiszen így működik a piacgazdaság: egyezség jön létre a kereskedő és a vásárló között. Szerinte ugyanez történik a pénzpiacon is, és nincs szó „bankkartellről”.

A pénzpiacon a pénzügyminisztérium tevékenysége nyomán kamatfluktuáció alakulhat ki. Az év első 15 napjában csökkentek a kamatok, mert a kifizetések, a bérek, nyugdíjak miatt, likviditástöbblet jelent meg.

Minden bank csökkentette a kamatot – mondhatnánk, hogy kartellt alkottak, de ennek valójában nincs kartell jellege

– magyarázta a jegybankelnök, aki hozzátette: utólag a likviditástöbblet eltűnt, de ez sem valamiféle ártalmas megállapodás eredményeként.

Isărescu elismerte, a BNR fellépett a nemzeti valuta védelmében, amikor a lej árfolyama esni kezdett, de hangsúlyozta: 5%-ot nem meghaladó árfolyamcsökkenés nem ad okot aggodalomra, márpedig az elmúlt hetekben valójában egy 1,2%-os árfolyamcsökkenésből lett „nagy patália”.

A kormányzó kifejtette: a hitelek akkor lesznek olcsóbbak, ha csökken az infláció, nő a bizalom a román gazdaságban és befejezik a bankrendszerrel folytatott „értelmetlen háborút”.

Véleménye szerint „hamis adatok közlésével” nem lehet eredményt elérni, és az sem célravezető, hogy a bankok magas profitrátájáról beszéljünk.

„Valóban volt három bank, amelyek nagy profitot termeltek, közülük az egyik a Transilvania Bank. Most akkor mit akarunk: hogy letaglózzuk a legjobb román bankot, mert profitot termelt? Én úgy értesültem, hogy támogatni kell a hazai tőkét” – kommentálta a szakember.