Erős támogatója akadt az európai főügyészi tisztségre pályázó Laura Codruţa Kövesinek

Krónika 2019. február 07., 19:09

Gunther Krichbaum, a német parlament alsóháza (Bundestag) európai uniós ügyekkel foglalkozó bizottságának vezetője felkérte Tudorel Toader román igazságügyi minisztert, hogy támogassa Laura Codruţa Kövesi jelöltségét az európai főügyészi tisztségre.

Gunther Krichbaum

Bukaresti sajtótájékoztatóján a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa csütörtökön rámutatott, Kövesi hozzáértése megkérdőjelezhetetlen, „gyakorlatilag erre a tisztségre predesztinálták”. Krichbaum közölte, azt is elképzelhetőnek tartja, hogy Franciaország és Németország – amely országok jelöltjei a második és a harmadik helyet foglalják el a három nevet tartalmazó jelöltlistán – kompromisszumra jussanak, és a „román jelöltnek kedvező megoldást találjanak”.

„Azzal a kéréssel fordultam a román igazságügyi miniszterhez, hogy támogassa a román jelöltet, mivel van esélye e magas európai tisztség megszerzésére, de saját emberei fékezik” – fogalmazott Gunther Krichbaum.

Hozzátette, Laura Codruţa Kövesi a jogállam elveiért és a korrupció ellen harcolt Romániában, ezért támogatást érdemel.

A Bundestag európai ügyekkel foglalkozó bizottságának küldöttsége kedd óta tartózkodik Bukarestben. A delegációt vezető Gunther Krichbaum szerint látogatásukat az indokolja, hogy 2019 első félévében Románia tölti be az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét, „de Románia esetében még van egy másik tematika is, nevezetesen a jogállam és a demokrácia”.

A küldöttség megbeszélést folytatott a román parlament európai ügyekkel foglalkozó bizottságának tagjaival, Teodor Meleşcanu külügyminiszterrel és Tudorel Toader igazságügyi miniszterrel, az alkotmánybíróság elnökével, Valer Dorneanuval, valamint Laura Codruţa Kövesivel, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt főügyészével is.