Cáfolja a megyei tanácselnököt a nagyváradi városháza, 50 ezer lejjel támogatták a Varadinumot

Krónika 2019. február 06., 18:50

Cáfolja a nagyváradi polgármesteri hivatal Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnök lapunknak adott nyilatkozatát, miszerint a megyeszékhely önkormányzata nem nyújt támogatást a Festum Varadinumnak.

A polgármesteri hivatal sajtóosztálya annak kapcsán juttatott el pontosítást a Krónikához, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnek (DNA) a Bihar megyei tanácsnál a civil szervezetek finanszírozása ügyében folytatott vizsgálódásáról szóló cikkünkben Pásztor Sándor úgy nyilatkozott: a Nagyváradon 1990 óta megrendezett Festum Varadinum kulturális fesztivált „a megyeszékhely önkormányzata nem hajlandó támogatni”, és a nagyváradi magyar kulturális eseményeket kizárólag Bihar Megye Tanácsa finanszírozza.

{K1}

Ezzel szemben a polgármesteri hivatal közölte, hogy a Nagyvárad és Térsége Turizmusát Népszerűsítő Egyesületnek (APTOR) a 2018-as évre rendezvényszervezésre előirányzott költségvetése 4,2 millió lejre rúgott, amiből az egyesület a magyar közösség több rendezvénye számára is juttatott finanszírozást.

Az önkormányzat sajtóosztálya által lapunknak – magyar nyelven – eljuttatott kimutatás felsorolja, hogy a Festum Varadinumnak 50 ezer lejt utaltak ki tavaly, amelyből azonban mindössze 22 ezer lejt költöttel el a szervezők, emiatt a különbözet felhasználatlanul maradt.

A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint a finanszírozási elv alapján a városháza az 50 ezer lejt a kiállított számlák alapján közvetlenül a fellépőknek fizeti ki. A kifizetett 22 ezer lejt, a benyújtott számla alapján, a Szigligeti Színháznak utalták át egy, a Festum Varadinum keretében megtartott előadásra. A fesztivál szervezői más számlát nem nyújtottak be elszámolásra a polgármesteri hivatal szerint, így a keret fennmaradó része megmaradt.

A nagyváradi városháza sajtóosztályának ismertetése szerint a Varadinumon túlmenően 15 ezer lejjel támogatta a hivatal a Kids Fest magyar nyelvű előadásait, ugyanakkor a European Music Open elnevezésű rendezvény teljes költségvetéséből, 450 ezer lejből 76 ezer lejt juttattak a Budapesti Állami Operaház művészei tiszteletdíjának fedezésére és az előadásnak a katolikus székesegyházban történt megszervezésére. Kilencvenezer lejt kapott tavaly a Szent László Napok rendezvénysorozat, a Középkori Várnapok a magyarországi előadók kifizetésére 185 ezer lejt (az esemény teljes költségvetéséből, 450 ezer lejből), a Virágkarnevál számára pedig 315 445 lejt juttattak az eredetileg tervezett 250 ezer lejes költségvetéshez képest.

A váradi önkormányzat szerint a Tiff-fesztivál számára 20 ezer lejt különített el a Partiumi Keresztény Egyetemen is zajló magyar nyelvű filmek vetítésére (az esemény teljes költségvetéséből, 150 000 lejből), a Magyar Kulturális Napok 250 ezer lejt kapott, az Ora Jazz Fesztivál 25 ezer lejt (a 150 ezer lejes összköltségvetésből), a Karácsonyi Vásár pedig 200 ezer lejt (az esemény teljes, 600 ezer lejes költségvetéséből). A polgármesteri hivatal összesítése szerint összesen 1,17 millió lejjel finanszírozták a magyar rendezvényeket a városkasszából.

„A helyi tanács által alkalmazott alapelv, hogy a művészeti és kulturális események szervezésére jóváhagyott költségvetésének legalább negyede, körülbelül 24,5 százaléka a magyar közösséget célzó eseményekre kerüljön felhasználásra, a magyar lakosság arányának megfelelően. Ugyanakkor, Nagyvárad Polgármesteri Hivatala minden fontosabb esemény szervezése kapcsán a kétnyelvű kommunikációt alkalmazza és legalább egy, a magyar közönség által is kedvelt előadót is meghív” – szerepel a megyeszékhely önkormányzatának lapunkhoz eljuttatott állásfoglalásában.