Korodi a Krónikának: előbb a költségvetés, aztán tárgyalunk a támogatási paktumról

Balogh Levente 2019. február 05., 18:50

Csak a 2019-es állami költségvetés elfogadása után foglalkozik az RMDSZ a kormánypártokkal aláírt parlamenti támogatási megállapodás jövőjével – jelentette ki a Krónika megkeresésére kedden Korodi Attila, a szövetség képviselőházi frakcióvezetője.

 

 

Korodi: mindig azt kell szem előtt tartani, ami az RMDSZ érdeke Fotó: Gábos Albin

„Beszéltünk erről a képviselőházi és a szenátusi frakció hétvégi együttes ülésén, és mivel a költségvetés elfogadása még elmaradt a tavalyi évről, a frakciók úgy döntöttek, hogy erről a kérdésről a költségvetés elfogadása után fognak elemzést készíteni” – mondta el Korodi.

Kérdésünkre, hogy ez esetleg azt jelenti: vannak olyan hangok a frakciókon belül, amelyek szerint a megállapodást fel kellene mondani, közölte, meg sem vitatták az ügyet. „Van egy pragmatikus megközelítés: akkor lehetünk tárgyilagosak saját magunkkal szemben, ha megvárjuk a költségvetés elfogadását” – mutatott rá Korodi.

A frakcióvezető annak kapcsán, hogy növelheti-e az RMDSZ szerepét, hogy a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) több honatyája is más frakcióba ült át, úgy vélekedett, a tavalyi viszonyokhoz képest nincsenek nagy változások, az ugyanakkor biztos, hogy a költségvetési törvény megszavazása után

mindig is azt kell szem előtt tartani, hogy mi az RMDSZ érdeke, és mást semmit”.

Mint ismeretes, a 2016-os parlamenti választást követően az RMDSZ olyan megállapodást írt alá a PSD és az ALDE elnökével, amelynek értelmében eseti megfontolások alapján kölcsönösen támogatják egymás javaslatait a parlamentben. Az RMDSZ az eredmények függvényében minden parlamenti ülésszak előtt dönt az együttműködés folytatásáról vagy felmondásáról.

A frakciók egyébként az ezen a héten kezdődő parlamenti ülésszakra a decentralizációt előmozdító közigazgatási törvénykönyv újbóli parlamenti benyújtását, illetve az önkormányzatok támogatása érdekében a személyi jövedelemadó helyben maradását nevezték meg az RMDSZ prioritásai között.
Leszögezték:

újra benyújtják a parlamentben az anyanyelvhasználati jogokat kibővítő közigazgatási törvénykönyvet.

Emlékeztetnek: az elmúlt ülésszakban az államfő és az ellenzéki pártok által az alkotmánybíróságon megtámadott törvénykönyv mindamellett, hogy decentralizációt szorgalmaz, európai és átlátható közigazgatást vezetne be Romániában, ugyanakkor a kisebbségi közösségek jogait is bővítené. Az alkotmánybíróság egyebek mellett procedurális okok miatt nyilvánította az alaptörvénybe ütközőnek a tervezetet, ezért a törvényalkotási folyamatot elölről kell kezdeni. Az RMDSZ reményei szerint a parlament gyorsított eljárással fogadja el a kódexet.

A szervezet szerint

akkor tudják támogatni a 2019-es állami költségvetést, ha reális anyagi megoldásokat nyújt az erdélyi önkormányzatoknak.

Ezért a személyi jövedelemadónak teljes mértékben helyben kell maradnia, az összegek elosztásakor pedig a helyi és megyei önkormányzatokat kell előnyben részesíteni. Szorgalmazzák, hogy az idei állami költségvetésből Erdélyben kórházak, repterek, megyei utak korszerűsítésére és autópályák építésére különítsenek el anyagi forrásokat.

Mint kifejtik, azt követően, hogy a kis- és közepes vállalkozások pénzügyi adminisztrációját sikerült újból megyei szintre helyezni, tovább kell folytatni az Adó- és Pénzügyi Hivatal decentralizációját: külön jogi személyiséggel kell felruházni a megyei pénzügyi igazgatóságokat. Hasonlóan kell eljárni a fogyasztóvédelmi igazgatóságokkal is, hiszen mindkét hivatal fontos helyi ügyekben jár el.

További lépéseket terveznek az oktatási törvényt több pontban módosító javaslatuk mielőbbi elfogadása érdekében, ez a tervezet gyermekközpontú finanszírozást tenne lehetővé, képzési lehetőségeket biztosítana a pedagógusok számára, rendezné a meleg ebéd-programot a tanintézményekben, valamint szabályozná a délutáni oktatás rendszert.