Rostás Szabolcs 2019. február 04., 09:26

Mélyrománok magyarfóbiája

Tulajdonképpen már számítottunk is az effajta hagymázas forgatókönyvek előkaparására, várható volt ugyanis, hogy bizonyos köröknek egyáltalán nem tetszik, miszerint a katolikus egyházfő „magyar helyszínt”, a csíksomlyói kegyhelyet is felkeresi romániai látogatása során. Sokan attól tartanak ugyanis – a román állami hatóságokon kívül beleértve az ortodox egyházat –, hogy Ferenc pápa erdélyi apostoli körútja során hangsúlyosan terítékre kerülhetnek a kommunizmus idején elnyomott, kisemmizett, a rendszerváltás után pedig mostohagyerekként kezelt történelmi magyar egyházak, valamint a görögkatolikus felekezet panaszai, elsősorban a vissza nem szolgáltatott vagyon problémája.

Persze a szentatya látogatásától ezek a gondok még nem fognak megoldódni, és az is tény, hogy a pápa nem fogja az asztalt csapkodva követelni Daniel pátriárkától vagy a bukaresti közméltóságoktól romániai egyháza, hívei jogainak szavatolását. Ám mivel Szent Péter utódja köztudottan nem szeret lakatot tenni a szájára, várhatóan nem fogja szó nélkül hagyni a hazai katolikus püspökök által a Vatikánnak már korábban jelzett problémákat. Márpedig ha a nagyvilág a pápa szájából hall a romániai rendellenességekről, akkor azt Bukarest nem teszi ki az ablakba.

Szóval nem véletlen, hogy egyeseken fokozott idegesség lett úrrá, és mérgüket igyekeznek a magyarokon levezetni. A mostani műbalhé kipattantója az a George Simion aktivista, aki az elmúlt években a nagyromán egyesülés megvalósításának, Románia és a Moldovai Köztársaság egybeolvasztásának követelésével vált ismertté a Prut innenső és túloldalán egyaránt. Bánatára azonban kevesen csatlakoznak hozzá az ügy érdekében, és súlyáról, támogatottságáról sokat elárul, hogy miközben Romániában nem számít tényezőnek, a Moldovai Köztársaságból tavaly ősszel öt évre kitiltották – lényeges adalék, hogy a döntés nem a két ország egyesülését tűzzel-vassal üldöző, oroszpárti Igor Dodon államfőtől, hanem a deklaráltan Európa-párti, a bukaresti kormánnyal jó viszonyt ápoló chișinăui demokrata kormánynak alárendelt titkosszolgálatoktól származik. Az európai parlamenti mandátumra pályázó aktivista Janus-arcúságáról pedig csak annyit, hogy a nyilvánosság előtt – értsd: a Krónika munkatársának kérdésére – egyáltalán nem szégyellte dicsérni, sőt követendő példaként állítani a bukaresti hatóságok elé annak az Orbán Viktornak a nemzetpolitikáját, akinek a látogatásaitól félti most Erdélyt, Romániát és a római pápát az egyik román napilap honlapján vezetett blogján közölt írásában.

Csakhogy a mostani hisztériakeltésnek nem ő a főkolomposa, hanem Andrei Moldovan, Kovászna és Hargita megye ortodox püspöke. Aki Simion tolmácsolásában egyrészt amiatt dohog, hogy őt nem tájékoztatták az egyházkerületében esedékes pápalátogatásról, másrészt megengedhetetlennek tartja, hogy a katolikus egyházfőt Magyarország miniszterelnöke fogadja Csíksomlyón. A görögkeleti püspök nyilvánvalóan zagyvaságokat beszél, hiszen a Vatikánnak ortodox viszonylatban természetszerűleg nem vele, hanem a pátriárkával kell egyeztetnie a pápalátogatás előtt (ami meg is történt), Orbán Viktor vélelmezett szerepe pedig nem más, mint álhír – vagy hogy ő is értse: fake news –, a pasztorális látogatásra készülő Ferenc pápa csíksomlyói vendéglátói ugyanis kizárólag a ferencesek lehetnek.

A beteges magyar- és Orbán-fóbiában szenvedő, Erdélyt, de különösen a Székelyföldet elszakadástól féltő mélyrománokat azonban a tények nem zavarják, és üldözési mániájukban képesek a pápalátogatást is magyarellenes hergelésre felhasználni. Lelkük rajta.