Szalonnában is az egyszerű a nagyszerű – László András, a kolozsvári Szalonnafeszt fődíjasa: a hagyományos az igazi

Kiss Judit 2019. február 03., 17:22

Egyszerű, régi, hagyományos recept szerint készített, sós lében pácolt, kéreg nélküli bükkfával füstölt szalonna nyerte a fődíjat a hétvégi kolozsvári SzalonnaFeszten. A mákófalvi háztáji finomság készítőjét, László Andrást kérdeztük, mi a legfinomabb szalonna titka?

Egyszerű és nagyszerű. A SzalonnaFeszt fődíjasa a hagyományos receptre esküszik Fotó: facebook szalonnafeszt

„Nem én nyertem, hanem az egyszerűség” – fogalmazott a Krónikának László András kolozsvári vállalkozó, cserkészvezető annak kapcsán, hogy az általa készített mákófalvi szalonna nyerte a hétvégén a kincses városban szervezett SzalonnaFeszt fődíját.

Új helyszínen, bővített programkínálattal tartották a hagyományosnak számító, háromnapos, háztáji finomságokat felvonultató rendezvényt a Tordai úti ROD étterem teraszán: pénteken a felvágottakat értékelték, szombaton a szalonnák kapták a főszerepet, míg tegnap a kolbászok és sonkák kerültek terítékre. László András úgy fogalmazott, meglepte, hogy az általa készített háztáji finomság nyerte a fődíjat, hiszen, mint mondta, rangos versenyzők termékeivel vetélkedett.

Összesen 18-an versenyeztek több mint 50 féle szalonnával,

hiszen egy-egy versenyző többféle finomságot is vitt a vetélkedőre – mondta el a Krónikának Molnár Attila főszervező.

A szalonnákat nem mesterszakácsok értékelték, hanem közéleti személyiségek, „szalonnafüggő” emberek: György Attila író, Sabin Gherman publicista, Radu Zărnescu, az országos gasztronómiai egyesület (ACEEA) elnöke, Kovács Ferenc, a Bulgakov kávéház vezetője és Vincze Péter mangalicafarm-tulajdonos. Molnár Attila viccesen megjegyezte, a szervezők azon gondolkoznak, hogy a jövőben nemcsak a versenyzőket, hanem a zsűritagokat is díjazni kellene, mert nem kis megpróbáltatás végigkóstolni ötven féle szalonnát. László András úgy fogalmazott,

a díjnyertes szalonnának egyetlen nagy titka van, az, hogy a legegyszerűbb, régi, hagyományos recept szerint készült.

„A szalonna Mákófalván készült, a disznót ott nevelték, a szalonnát ott füstöltük. Felhasználtuk más vidékek szalonnakészítő szokásait is, kicsit a szamosújvári receptet is alkalmaztuk, így lett igazán jó a végeredmény. Nem tartom magam profi gasztro szakembernek, hagyományőrző vagyok, aki többek közt szervezője a mákófalvi kézműves tábornak, amit minden szeptemberben megszervezünk. Az a célunk, hogy minél szélesebb körben terjesszük a régi, hagyományos technikákat, kézműves módszereket” – fejtette ki a fődíjas. Hozzátette, a zsűritagok azzal indokolták a döntést, hogy a szalonna hagyományos, klasszikus, természetes, egyszerű finomság.

Csak semmi „hókuszpókusz”: „vissza kell térni a régi módszerekhez, amelyeket nagyanyáink, dédnagyanyáink ismertek és tanultak” Fotó: facebook szalonnafeszt

„A lényeg, és ezt mindenkinek ajánlom: félre kell tenni a mostanában dívó szalonnakészítési hókuszpókuszokat, vissza kell térni a régi módszerekhez, amiket nagyanyáink, dédnagyanyáink ismertek és tanultak. Gyerekkoromban minden évben készített a család szalonnát és én erre az ízre vágytam, amit úgy találtam meg, hogy az egyik szomszédom Mákófalván ilyen szalonnát készít. Megkérdeztem, hogyan csinálja? A titka az, hogy nem kell elbonyolítani a dolgokat: egyszerű, sós pácban áztattuk heteken keresztül, és ami fontos, hogy az ember szívvel-lélekkel csinálja, kétnaponta megforgassa a lében, s amikor ez megvan, jön a szikkasztás, a paprikázás, és három napig volt füstön, kéreg nélküli bükkfával füstölődött” – mondta a díjazott. Kitért arra is, nem mindegy, hogy mivel etetik a disznót, lényeges, hogy ne kapjon vegyszert, tápszert, hanem lehetőleg csak természetes élelmet, ugyanakkor a perzselés is fontos, mert akkor adják meg tulajdonképpen a szalonna ízét.