Fesztiválüzemmódban Erdély és a Partium: hazai és magyarországi együttesek, lemezlovasok lépnek fel a zenei rendezvényeken

Bede Laura 2019. február 02., 10:54

A Maros-parton és a margittai strandon is színes koncertfelhozatallal várják idén a bulizni vágyókat: a Vibe Fesztivál és a Szabadság Feszt szervezői időpontokat, előadókat, bérletárakat jelentettek be.

Esőben-szélben. A tavalyi Vibe Fesztivált a rossz időjárás ellenére is nagy érdeklődés övezte Fotó: Bethlendi Tamás

„A legjobb magyarországi előadók, erdélyi zenekarok és lemezlovasok versenye, valamint izgalmas nyári egyetem várja a harmadik Vibe Fesztivál résztvevőit” – harangozta be az eseményt Rés-Konrád Gergely fesztiváligazgató.

A július 4–7. között Marosvásárhelyen szervezendő diáktalálkozón első alkalommal lép fel a USNK, a Punnany Massif, a Halott Pénz, a Kowalsky meg a Vega, a Follow the Flow, Horváth Tamás és Krúbi. Újra a Maros-partra érkezik a Wellhello, Fluor Tomiék lassan bérletet váltanak a fesztiválra, de ByeAlex és a Slepp, az Intim Torna Illegál és a Kistehén is követi őket a visszatérők sorában.

Ismét erős lesz a hiphopvonal: Saiid az Akkezdet Phiai felbomlása után egyedül jön a Vibe-ra, és színpadra lép NB és a közönségkedvenc Bëlga is. Az eddigi line-up egyik színfoltja a kortárs magyarországi zeneipar egyik legjobb bandája, az indie folkot és alternatív rockot játszó Fran Palermo. A lista távolról sem teljes, hátravannak még a nemzetközi lemezlovasok, illetve magyarországi és erdélyi DJ-ket, zenekarokat is bejelentenek majd a szervezők.

A fesztivál idén is teret ad a feltörekvő előadóknak: januárban elindult az Epic Music Battle 2019-re való jelentkezés, melynek első, nagy sikerű kiadására több mint ötven előadó nevezett be.

Idén február 17-ig tart a regisztráció. Ezután a zsűri kiválasztja a legjobbakat, majd a Vibe Instagram-oldalán a rajongók szavazhatnak a kedvenceikre.

A Vibe-koli izgalmas témával, a generációk közötti különbségekkel jelentkezik. Színes a felhozatal a jegyek terén is: február 16-ig a Yellow bérletek ára 149 lej, ezután 179 lejbe kerül a Blue bérlet, majd ezt követi 209 lej értékben a Magenta bérlet. A fesztiválon 250 lejért lehet négynapos belépőt váltani. A szervezők ugyanakkor 399 lejért értékesítik a VIP-jegyeket.

A margittai Szabadság Feszt szervezői is több újdonságot közöltek a könnyűzenei rendezvényről, amelyet augusztus 29. és szeptember 1. között tartanak a bihari város strandján. Boda Gergely Zoltán, a szervező Vidéki Ifjúsági Szövetség elnöke elmondta,

a fesztivál tagja lett a Magyar Fesztivál szövetségnek,

ez nagy lépés a margittai programsorozat történetében, hiszen nagyon kevés, határon túli fesztivál léphet be ebbe a szövetségbe. A főszervező a programról annyit már elárult, hogy olyan együttesek is fellépnek majd, amelyek még nem jártak Bihar megyében, de lesznek visszatérő vendégek is. Egy-két héten belül elárulják az első neveket, és megkezdődik a bérletértékesítés.

Demián Zsolt társszervező kifejtette, Sterbinszky Magyarország egyik legismertebb lemezlovasa, a Szabadság Feszt egyik visszatérő, közkedvelt vendége, aki a tavalyi fesztivál után felajánlotta, hogy a legismertebb DJ-ket ő maga keresi fel, és rakja össze az elektronikus zenei blokkokat, amelyekre rendszerint a nagyszínpadi élő koncertek után kerül sor. A csütörtöki sajtótájékoztatón arról is beszámoltak, hogy

a tavalyi rendezvényen több mint tízezer látogató fordult meg,

amely annak is köszönhető, hogy neves fellépőket hívtak el a fesztiválra, egyedi arculatot adtak a rendezvénynek, és vonzó nappali programokat szerveztek. Boda Gergely Zoltán szerint bővült a célközönség, mivel a Székelyföldről, Közép-Erdélyből és a Partium valamennyi részéből, illetve a Bánságból is érkeztek fesztiválozók, ehhez adódik még a több száz magyarországi látogató. A múlt évi kiadást kibővítették a nulladik nappal, amelynek a néptánc és a hagyományos népzene volt a középpontjában, este pedig nótaesten lehetett szórakozni.

Lendület a víz tükrében. A múlt évi Szabadság Feszt nulladik napján a margittai strandon léphettek fel a néptánc-csoportok Fotó: Tomi Borza

A főszervező azt is elmondta, hogy a 2018-as fesztivál költségvetése megközelítőleg 70 ezer euró volt, ami egy civil szervezet számára óriási kihívás.