Újabb migránsokat fogadhat be Románia – Bukarest hajlandó fontolóra venni az Olaszországban partra szállt menekültek átvételét

Balogh Levente 2019. január 31., 19:07

Újabb, a Földközi-tengerből kimentett migránsok befogadásának lehetőségét lebegtette meg Románia. A bukaresti belügyminisztérium szerint ezúttal Olaszországból fogadhat be az ország néhány bevándorlót.

Egyes tagállamok elvi hajlandóságának kifejezése nyomán az olasz hatóságok beleegyeztek, hogy a humanitárius hajón rekedt migránsok partra szálljanak

Románia elvileg hajlandó fontolóra venni néhány migráns befogadását az olasz felségvizeken tartózkodó menekülthajóról – pontosított csütörtökön a bukaresti belügyminisztérium. 

A belügyi tárca közleménye azt követően látott napvilágot, hogy Giuseppe Conte olasz miniszterelnök egy nappal korábban úgy nyilatkozott: Románia is egyike azon európai uniós országoknak, amelyek jelezték, hogy

hajlandók migránsokat befogadni a Sea Watch 3 nevű hajóról, amely Szicília partjainál kötött ki.

A román belügy közleménye szerint Románia „elviekben hajlandóságának adott hangot arra vonatkozóan, hogy fontolóra vegye, az Európai Unió más tagállamaival közösen befogadná a szóban forgó migránsok egy részét”.

A belügyi tárca rámutat: az elemzés eredményét a migránsok befogadására hajlandónak mutatkozó tagállamok befogadóképessége határozza meg.

„Bár nem határozott döntésről van szó, az, hogy Románia kifejezte hajlandóságát a migránsok egy részének befogadására, az Európai Unió tagállamai közötti szolidaritás elvének megerősítését jelenti a migrációs jelenség kezelésében, amit a román EU-elnökség is magáénak vall. Egyes tagállamok elvi hajlandóságának kifejezése nyomán az olasz hatóságok beleegyeztek, hogy a humanitárius hajón rekedt migránsok partra szálljanak, és az illetékes hatóságok gondjaira bízzák őket” – áll a közleményben. Hozzátették: a román hatóságok állandó kapcsolatban állnak az illetékes olaszországi és európai intézményekkel a humanitárius helyzet megoldása érdekében. 

Az ügy előzménye, hogy

a Sea Watch német civil szervezet mentőhajója még január 19-én vette fel a 47 bevándorlót a líbiai partok közelében.

Az olasz hatóságok múlt pénteken engedélyezték, hogy a hajó lehorgonyozzon Szicíliánál, de az olaszországi kikötők zárva maradtak előttük.

Róma szerint Hollandiának kellett volna befogadnia a bevándorlókat, ugyanis holland felségjelzésű hajóról van szó, Hága azonban ezt visszautasította, mondván, a jármű egy német civil szervezet tulajdona. Matteo Salvini belügyminiszter nem volt hajlandó engedélyezni a migránsok partra szállását, és végül csak annak nyomán egyezett bele, hogy több uniós ország jelezte: átveszik a bevándorlók egy részét.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szerint

a menekülteket Olaszországon kívül Németország, Franciaország, Portugália, Románia, Málta és Luxemburg fogja befogadni.

Nem ez az első alkalom, amikor Románia jelezte, hogy hajlandó migránsokat befogadni: január elején Bukarest közölte, hogy hajlandó öt migránst befogadni azon összesen 49 bevándorlóból, akik két hajón december vége óta hánykolódtak Málta partjainál, miután a szigetország nem engedte, hogy partra szálljanak. 

A bukaresti külügyminisztérium akkor azt közölte: Románia az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként a szolidaritás jegyében pozitív üzenetet akart közvetíteni a tagországok felé, hogy hasonló módon járjanak el.

A migráció egészségügyi vonzatairól tárgyalt Szijjártó és Pintea 

A többi között az illegális migrációs folyamatok okozta egészségügyi kockázatokról tárgyalt Bukarestben csütörtökön a román egészségügyi miniszterrel Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki az európai uniós tagországok külügyminisztereinek informális találkozójára érkezett a román fővárosba. Szijjártó az MTI-nek beszámolt arról: Sorina Pinteával egyetértettek abban, hogy az illegális migrációs folyamatok nagyon komoly egészségügyi kockázatot jelentenek, mert a bevándorlók Európában ritkaságnak számító vagy nem ismert kórokozókat, trópusi vírusokat hurcolnak be magukkal.
„Megállapodtunk abban, hogy a ritka kórokozókkal és vírusokkal szemben védettséget nyújtó oltásokat közösen fogjuk beszerezni, és összehangoljuk az egészségüggyel kapcsolatos álláspontokat a nemzetközi szervezetekben" – mondta Szijjártó Péter.