„Viaszsztárokat” állítanak ki Kolozsváron – a tárlat a gyerekeket, sportrajongókat, zene- és filmkedvelőket is megszólítja

Bede Laura 2019. január 31., 19:09

Különleges tárlattal várják az érdeklődőket pénteken a kolozsvári VIVO! bevásárlóközpontban: hazai és nemzetközi hírességek viaszmásait mutatják be.

Donald Trump viaszmása a londoni múzeumban. Az elnök fi gurája péntektől Kolozsváron is látható Fotó: Facebook/Madame Tussaud London

Hollywoodi színészek, popsztárok, sportcsillagok panoptikuma várja a látogatókat pénteken a kolozsvári VIVO! bevásárlóközpontban. Az érdeklődők a Mátyás király elnevezésű téren, az információs stand mellett

10 és 22 óra között tekinthetik meg az élethű alkotásokat, amelyekkel természetesen szelfit is készíthetnek.

A kiállításon szerepel majd Al Pacino Oscar-díjas és többszörös Aranyglóbusz díjas amerikai színésznek, a filmtörténelem egyik meghatározó színészegyéniségének a viaszmása, Robert De Niro kétszeres Oscar-díjas olasz származású amerikai színész, producer és rendező figurája. A színészfelhozatalt bővíti Jim Carrey kétszeres Golden Globe-díjas kanadai humorista, valamint a Mr. Bean angol sorozatsztárt alakító Rowan Atkinson.

Talán az énekesek kapják a legnagyobb szerepet a panoptikumban: köztük lesz Mick Jagger Golden Globe-díjas és többszörös Grammy-díjas angol rock and roll zenész, színész, a The Rolling Stones énekese, Beyoncé huszonkétszeres Grammy-díjas amerikai R&B-énekesnő, színésznő, Adele Oscar-, Golden Globe-, valamint tizenötszörös Grammy-díjas angol énekesnő, zenész-dalszerző, Ariana Grande amerikai színésznő, énekesnő, Justin Bieber Grammy-díjas kanadai pop- és R&B-énekes; Enrique Iglesias Grammy- és Latin Grammy-díjas spanyol énekes, Inna román énekesnő, akinek 2008-as bemutatkozó albuma Európa-szerte nagy sikert aratott.

A sportolók figurái között szerepel Gheorghe Hagi román válogatott labdarúgó, edző, Lionel Messi argentin labdarúgó, a spanyol FC Barcelona és az argentin válogatott játékosa, valamint Cristiano Ronaldo Európa-bajnok portugál labdarúgó, a Juventus játékosa, a portugál válogatott csapatkapitánya. A látogatók továbbá megtekinthetik Vlagyimir Putyin orosz államfő és Donald Trump amerikai elnök viaszmását is.

A szervezők sok gyerek kedvencét is „elhozzák”: a Jégvarázs című amerikai 3D-s számítógépes animációs film két főszereplőjét, Elzát és Annát.

A Jégvarázs az első Disney-alkotás, amely megnyerte a legjobb animációs filmnek járó Oscar-díjat, továbbá kapott egy Golden Globe-díjat, két Grammy-díjat, két BAFTA-díjat, illetve egyéb kritikusi elismeréseket is bezsebelt. Minden idők egyik legsikeresebb animációs filmjének számít ezzel a teljesítményével, ami a visszanyúlik egészen a 94-es Oroszlánkirály sikeréig.

A hat év alatti gyerekek (felnőtt kíséretében) ingyen tekinthetik meg a kiállítást, a diákok, egyetemisták, nyugdíjasok (igazolvány felmutatásával) kedvezményesen 10 lejért válthatnak belépőt, míg a felnőtteknek 20 lejbe kerül a jegy, amelyet a helyszínen vásárolhatnak meg. A panoptikum március 10-ig várja a látogatókat.


Tussaud panoptikuma

Számos történelmi és királyi személy, filmszereplő, sportoló viaszfigurája látható a londoni Madame Tussaud viaszmúzeumban, amely a brit főváros egyik fő turisztikai vonz-
ereje. Marie Tussaud (1761–1850) első viaszfigurája Voltaire volt 1777-ben. Egyéb híres emberek, akiket szintén ebben az időszakban mintázott meg, Jean-Jacques Rousseau és Benjamin Franklin alakja volt. A galéria eredetileg mintegy 400 különböző viaszmást tartalmazott, de egy tűz 1925-ben, majd egy német bomba 1941-ben tönkretette a legtöbb régebbi modellt. Az öntvények maguk túlélték ezeket, lehetővé téve a történelmi figurák újrakészítését, és ezek láthatók a múzeum történeti kiállítási részében. A Tussaud korabeli viaszmások közé tartozik Robespierre, III. György és Benjamin Franklin szobra. 1842-ben Marie elkészítette önarcképét, amely ma a múzeum bejáratánál látható.