Etikussá válik a romániai foci – március elsejétől lép hatályba a hazai labdarúgás első magatartási kódexe

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2019. január 30., 13:11

Elkészült a Román Labdarúgó-szövetség korábban bejelentett etikai kódexe, amelynek hatálybalépését március elsejére tervezik. A héten elfogadott normatívák zéró toleranciát hirdetnek a korrupcióval szemben.

Helyes viselkedés. A labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottsága becsületességet vár el a futballvilágtól Fotó: frf.ro

Jogi alapja lett a hazai labdarúgás integritásának – szögezte le Răzvan Burleanu, a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elnöke, amikor a végrehajtó bizottsági ülésüket követő sajtótájékoztatón nyilvánosságra hozták a sportág szerepelőire vonatkozó új etikai kódexet, illetve magatartási szabályzatot. Ez az első ilyen dokumentuma a romániai futballnak, a sportvezető szerint pedig az első olyan Közép- és Kelet-Európában, amely zéró toleranciát hirdet a korrupcióval szemben.

Azt szeretnénk, hogy ezen normák elfogadásával erős üzenetet küldjünk mindenkinek, aki a romániai labdarúgóéletben tevékenykedik”

– közölte.

A hétfő kora este bemutatott, de majd csak március elsejétől hatályba lépő etikai kódexben felsorolt irányelvek kitérnek a fegyelmi-, illetve egyéb szabályzatokban már eleve szankcionálandó doppingolásra és sportfogadásra, ugyanakkor tiltják a jogtalan haszonszerzést is labdarúgás révén.

Egy másik passzus az egyenlőség elvét követve ítéli el a diszkriminációt, a méltóság védelmében pedig tiltja a zaklatást. A kódex elvei a jóhiszemű tranzakciókra, a korrekt választásokra és a kölcsönös bizalomra is kitér, miközben az FRF közvetlen alkalmazottjai számára

200 euróban maximálja az adható, illetve elfogadható ajándékok értékét.

Politikai semlegességet és fedhetetlenséget várnak el, így például a szövetség tisztségviselői nem keveredhetnek kapcsolatba olyan kétes hírnevű jogi vagy magánszemélyekkel, akiknek a tevékenysége ellentmond az etikai normatíváknak.

A magatartásra vonatkozó irányelvek a szervezet munkatársainak közösségi oldalán közzétett bejegyzéseire is vonatkozik, a kihágások kivizsgálása pedig az FRF fegyelmi szabályzata alapján az illetékes etikai bizottság hatáskörébe tartozik majd.

A szabálysértés mértékétől függően pénzbírsággal, de akár eltiltással is szankcionálhatnak.

Burleanu leszögezte: az általa vezetett szervezet már eddig is ezen elvek alapján működött, de immár hivatalos keretszabályozásként is alkalmazható lesz. A sportvezető szerint ilyen normatívákhoz már hozzászoktak az európai (UEFA) és a világszervezet részéről (FIFA), érdekesség ugyanakkor, hogy utóbbi épp tavaly nyáron módosította a 2004-ben bevezetett etikai kódexét, amelyből kiiktatta a korrupció fogalmát. A megvesztegetés ugyan továbbra is tilos, de enyhítettek a büntetésen, és helyette a rágalmazásnak „üzentek hadat” szigorú szankciók kilátásba helyezésével.

A romániai futballéletben tevékenykedőkre vonatkozó magatartási kódex tervét, mint ismeretes, Burleanu még 2017. októberében említette először, a rasszista, gyűlöletkeltő megnyilvánulások visszaszorítását célozva. Egyebek mellett a Sepsi OSK-t ért szurkolói támadások kapcsán került szóba, de a klubvezetők különféle sajtónyilatkozatai is gyakorta borzolták a kedélyeket. Jelenleg az FCSB-t támogató

George Becali ellen indított eljárást a fegyelmi bizottság, miután az immár papíron is részvényes piperai üzletember a nőkkel szemben sértő és diszkriminatív kijelentést tett még decemberben.

Akkor úgy fogalmazott, hogy inkább kivonul a labdarúgásból, mintsem női futballcsapatot hozzon létre, mert meglátása szerint az „istenellenes” tett lenne. Sátáni elképzelésként jellemezte a női labdarúgást. „A nők tudnak kézilabdázni, kosárlabdázni, de hogyan futballozhatnának? Milyen már az, hogy a nők futballoznak, egyszerűen nem arra teremtették őket” – hangzottak a hírhedt sportvezető botrányos szavai. Burleanu leszögezte, a szövetség jelezte Becali kijelentését a fegyelmi bizottságnak, amely kivizsgálja az ügyet.