Továbbra is korrupt Románia – Magyarország még mindig rosszabbul áll a Transparency International szerint

Balogh Levente 2019. január 29., 18:58

Idén kevesebb pontot kapott Románia a Transparency International globális felmérésében, így továbbra is az Európai Unió egyik legkorruptabb országának számít.

 

 

 

Fotó: Krónika

Románia továbbra is az Európai Unió egyik legkorruptabb országa, de Magyarországon még mindig rosszabb a korrupciós helyzet – legalábbis ez áll a Transparency Internatinal (TI) elnevezésű szervezet által tegnap nyilvánosságra hozott, a világ 180 országának korrupciós helyzetét felmérő korrupció erzékelési indexben (IPC).

Az üzletemberek és a TI által függetlennek tartott szakértők megkérdezése nyomán összeállított rangsorban egy ország maximálisan 100 pontot érhet el, ez a korrupció teljes hiányát jelenti. Minél alacsonyabb a pontszám, annál nagyobb a korrupció mértéke.

Románia a tavalyi évben globális szinten a 61. helyet érte el, miután a 2017-es 48 ponthoz képest egy pontot rontva 47-et szerzett.

Az Európai Unió tagállamainak rangsorában ugyanakkor mégis egy hellyel előre lépett a 26-ról a 25-re, mivel a tavaly még előtte álló Görögország még nagyobbat rontott helyezésén.

A TI az EU-ban utolsó helyen álló, 42 pontos Bulgária és Románia kapcsán megjegyzi: bár az Európai Unió az Együttműködési és Megfigyelési Mechanizmus (CVM) révén mindkét országban monitorozza a korrupcióellenes küzdelem és az igazságügyi reform helyzetét, tavaly egyik ország sem ért el előrelépést.

A Trasparency International Románia az eredmény kapcsán néhány intézkedésre is javaslatot tett. Ezek szerint

konkrét intézkedéseket kell tenni a korrupció megelőzésére és, a közigazgatási rendszeren belül ki kell építeni a hatékony mechanizmusokat, amelyek révén elejét lehet venni a korrupciónak.

A TI szerint egyébként Magyarország – akárcsak egy évvel korábban – idén is Románia mögött áll a rangsorban, még úgy is, hogy a 2017-es 45-ről 46-ra növelte pontjai számát. Ez globális szinten a 64. helyre elég.

Az EU-ban az utolsó helyen Bulgária (42 pont) áll, előtte Görögország (45 pont) és Magyarország tanyázik. Az EU átlaga 65 pont.A globális lista első helyét Dánia foglalja el 88, a másodikat Új-Zéland 87, a harmadikat pedig Finnország 85 ponttal.

A legutolsó hely a 10 pontos Szomáliáé, az utolsó előtti az egyaránt 13 pontos Szíria és Dél-Szudán.
A TI megjegyzi: az a tény, hogy az országok többsége továbbra sem képes érdemben visszaszorítani a korrupciót, világszerte erősíti a demokrácia válságát. Bár vannak kivételek, az adatok azt mutatják, hogy az országok többsége képtelen komolyan fellépni a korrupció ellen.