Ragaszkodik kulcsembereihez a CFR: a kolozsváriak a már összerázódott keretükkel szeretnék megvédeni Liga 1-es címüket

Krónika 2019. január 28., 15:17

Megőrizné csapata gerincét a Kolozsvári CFR az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság folytatására. Két kulcsemberük a héten hosszabbíthat szerződést a címvédővel, Daniel Stanciu klubvezető szerint pedig a Liga 1 főesélyeseiként térnek vissza a téli szünetről.

Címvédésre készülnek. A kolozsvári vasutasklub nem változtat az ősszel kiválóan teljesítő csapat összetételén Fotó: Facebook/Fotbal Club CFR


Hajrájához érkezett a téli szünet az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság résztvevőinek, de még mielőtt az alapszakasz folytatása pénteken elkezdődne, a Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) már statisztikával is előrukkolt az elmúlt 21. forduló meccsei alapján. Hivatalos honlapján emeli ki, hogy

a rájátszásos rendszer bevezetése óta a 2018–2019-es szezon az eddigi leglátványosabb, mivel a meccsenkénti gólátlag megközelíti a 2,5-öt.

Az elmúlt 147 összecsapás során összesen 363 találatot jegyeztek, ami jelentős emelkedést jelent a tavalyi 346, a két évvel korábbi 352, valamint a 2015–2016-os idény 336 góljához képest. A csúcsdöntésben az FCSB (40 gól), a Craiova (37) és a Kolozsvári CFR (35) vállalt kulcsszerepet, utóbbi elsősorban idegenben szerzett több találatot, miközben a hazai pálya előnyeit úgy tűnik, hogy a Sepsi OSK használta ki leginkább a sepsiszentgyörgyi stadionban szerzett 17 találatával.
A háromszékiek eddigi gólkirálya Ibrahima Tandia nyolc góllal, a címvédő fellegváriaknál pedig George Țucudean „felelős” tizenhárom találatért.

A román válogatott csatá­rért különben több külföldi klub is érdeklődött, de a klubot irányító Daniel Stanciu a hétvégén úgy nyilatkozott a DigiSportnak, hogy az átigazolási időszakban arra törekszenek, hogy megőrizzék keretük gerincét.

Nem akarunk senkit sem hozni, és nem akarunk senkit sem elengedni”

– fogalmazott. Szerinte főesélyesek a bajnoki címre, futballistáik pedig tisztában vannak az elvárásokkal. „A bajnokság, a Román Kupa és a nemzetközi klubtornákon a csoportkörbe jutás” – sorolta a 2019-es esztendő célkitűzéseit, hozzátéve, hogy arra számít, hogy a héten – Mario Camora szerződéshosszabbítása után – a 34 éves középhátvédjük, Paulo Vinicius és a 35 éves középpályás Emmanuel Culio is meghosszabbítja velük a megállapodását.

Az eddigi időszakban amúgy a többi Liga 1-es klub is a szokásosnál kevesebbet változtatott az ősszel már megismert keretén. Ez alól a legkirívóbb kivételt a Dinamo jelenti, amely nem kevesebb mint tizenhét futballistájától vált meg, hogy helyükre eddig tíz, szabadon igazolható légióst hozzon Mircea Rednic edző „keze alá”. Az átlagnál jelentősebb mozgás volt még a Călărași-nál, amely egyebek mellett az FCSB-től és a Craiovától szerzett futballistát Benzar, illetve Calancea személyében.

Új edzővel az FCSB (Mihai Teja), a Medgyesi Gaz Metan (Edward Iordănescu) és a Chiajna (Adrian Falub) készül a folytatásra.

A hazai játékosok közül ezúttal a Viitorul két játékosát, Ianis Hagit és Tudor Băluțát hozták hírbe külföldi csapattal, de a konstancai klub hétvégén közleményben szögezte le, hogy olasz sajtóértesülésekkel ellentétben a Serie A-tól nem kaptak ajánlatot egyik futballistára sem, minden ezzel kapcsolatos hír pusztán spekuláció. A Gheorghe Hagi edzette együttes az összetett ötödik helyén telelt 33 ponttal, a Sepsi OSK jobb gólarányával előzi meg az összetettben. Az élen, mint ismeretes, a CFR 46 ponttal áll, miközben az FCSB (40), a Craiova (38), illetve az Astra (31) még a felsőházra jutást jelentő legjobb hat között szerepel. Előrelépési eséllyel várja még a folytatást a Hermannstadt (28), a Medgyes (28) és a Iași (28), a Botoșani (26) és a Dinamo (22) ugyanakkor már távol állnak az élmezőnytől ebben a tizennégy csapatos pontvadászatban. Az alapszakaszból öt forduló maradt hátra, ezért a 13 ponttal sereghajtó Voluntari-nak már matematikai esélye sem maradt a rájátszásba jutni.