Öntödében a Bethlen-szobor – ősszel avathatják fel az alkotást Marosvásárhely főterén

Szucher Ervin 2019. január 28., 14:47

Sánta Csaba szovátai műtermében elkezdődött Bethlen Gábor Marosvásárhely főterére elképzelt egész alakos szobrának öntése. A sóvidéki képzőművész, aki harmadmagával vállalta az öntőmunkát, három, legtöbb négy hónap alatt szeretné bronzban látni pályatársa, Harmath István alkotását. 

Sánta Csaba munka közben Fotó: Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete

Mint lapunknak elmondta, a viaszvesztéses módszerrel történő öntés megfeszített iramot igényel:

segédjeivel napi nyolc órát dolgozik azért, hogy legkésőbb a nyár elejére Vásárhelyre kerüljön a 3,20 méter magas szobor.

A mestereknek összesen 36 különálló elemet kell kiönteniük, majd afféle kirakós játékként a fejedelem lábától a fejéig, alulról felfelé összeilleszteniük.

Közben a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal az emlékműállításhoz szükséges utolsó adminisztratív okiratot is kibocsátotta. Ez a munkálatok elkezdésének az elrendelésére vonatkozik, és nyolc hónapra szól. Vass Levente, a helyi RMDSZ elnöke szerint

ez bőven elegendő idő ahhoz, hogy valamikor az ősszel, október 23. és november 15. között fel lehessen állítani Bethlen szobrát Marosvásárhely főterére.

Utóbbi dátum éppen a fejedelem halálának a 390. évfordulója. Arra a kérdésre, hogy miért kellett eltelnie ennyi időnek, amíg a 2016-os helyhatósági választások előtt elindított szoborügy sínre került, Kali István ügyvezető elnök kifejtette, hogy nem a városháza akadékoskodása vagy a bürokrácia útvesztői miatt vannak ekkora késésben.

„Az, hogy mind az alkotó, mind a cége magyarországi, új helyzetet teremtett. A legbonyolultabb mozzanatnak a magyarországi lejes bankszámla felmutatása bizonyult. De nem lehetett romániai kincstári számlát sem nyitni a garanciapénz letevésére. Ezek mind olyan helyzetek, amelyeket a lehető legrövidebb időn belül a művésszel karöltve meg kellett oldanunk” – magyarázta Kali, aki az ügyintézés java részét magára vállalta. Mint ismert,

Bethlen Gábor szobra lesz Marosvásárhely első, 1990 utáni magyar jellegű köztéri alkotása, amelynek kivitelezését teljes egészében a városháza állja. Az összköltség egymillió lejre rúg.

Az RMDSZ azt szeretné, ha a szoborállítás napjáig sikerülne minél több vásárhelyi ember lelkébe „beépíteni” a 17. század történelmének egyik legkiemelkedőbb személyiségének szellemét. Vass Levente ezért június közepén egy zarándokutat szeretne szervezni Gyulafehérvárra, Bethlen Gábor sírjához. Mint mondta, „lelkiekben is elő szeretnénk készíteni a szoborállítást”.