A migráció kezelését tekinti Európa egyik legfontosabb feladatának Viorica Dăncilă román miniszterelnök

MTI 2019. január 24., 13:44

Mivel az európaiak legfőbb aggodalmát a migráció okozza, Európa egyik legfontosabb feladatának kell lennie, hogy hatékonyan kezelje a probléma gyökerét, a migránsok beáramlását az Európai Unióba – hangsúlyozta Viorica Dăncilă román kormányfő Brüsszelben.

Viorica Dăncilă: az embereknek békében és biztonságban kell érezniük magukat Európában mindenütt Fotó: Gov.ro

Dăncilă az EU soros román elnökségének prioritásairól folytatott vitán kijelentette, meg kell erősíteni Európát a migrációs beáramlás okozta kihívások kezelése érdekében, amelyhez az uniós határok védelmének fokozására van szükség.

Európának a migráció globális feladatainak megoldására törekvő munka élére kell állnia hatékony kül- és biztonságpolitika kialakítása által

– húzta alá a román miniszterelnök.

Meg kell védeni az európaiak békéjét és biztonságát, amelyhez a migráció kiinduló és tranzitországaival folytatott szoros együttműködésre, a tagállamok közös munkájára van szükség. Ennek szerves része az embercsempészet elleni hatékony fellépés – tette hozzá. Európának növelnie kell saját biztonságát a védelmi politikája erősítése által, a NATO-val kötött partnerségi keret lehetőségeinek kihasználásával. Az embereknek békében és biztonságban kell érezniük magukat Európában mindenütt – hangsúlyozta a román miniszterelnök.

Dăncilă kiemelte, hogy a közelgő európai parlamenti választások kampányideje alatt és az után is

közösen kell fellépni mindenfajta diszkriminatív tendencia ellen,

beértve az antiszemitizmus megjelenését, a gyűlöletbeszédet vagy a populista hangok erősödését. Ezek ugyanis aláássák a demokratikus Európai Unió törekvéseinek sikerét – mondta. Európának az emberi méltóság erősítésére, a társadalmi egyenlőségek lebontására kell törekednie, beleértve a nők és a férfiak közötti különbségtétel megszüntetését és a hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatását – húzta alá.

A román miniszterelnök emellett a társadalomhoz és a problémákhoz „nagyon közel folytatott”,

intenzív európai szintű viták fontosságát hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy meg kell őrizni a polgárok pozitív hozzáállását az uniós intézményekhez. Ehhez azonban szerinte bizonyítani kell, hogy az uniós intézmények képesek eredményeket felmutatni. Véleménye szerint közel kell tartani a polgárokat a döntéshozatalhoz, az európai politikához, ellenkező esetben elvesztik támogatottságukat.

Dăncilă azt hangoztatta, hogy a kohéziós politikának az unió egységét kell erősítenie egyebek mellett a politika, gazdaság és társadalom vonatkozásában, ahogy az agrárpolitika terén is kiemelt szerepet kell kapnia.

Európának a biztonság, a közös értékek és a fenntartható fejlődés közösségének kell lennie. Ezen dolgozik az EU soros román elnöksége"

– fogalmazott.

Fontos meghallgatni a polgárok hangját az unió által követendő irányról. A román uniós tanácsi elnökség most kezdődött hat hónapja meghatározó időszak lesz, amelynek során meg kell mutatni, hogy az európai szinten hozott intézkedések konkrét előnyökkel járnak a polgárok számára – tette hozzá a román miniszterelnök.