Fordulat Venezuelában, a parlament elnöke bejelentette a hatalom átvételét Madurótól

MTI 2019. január 23., 21:19

Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánította magát szerdán Caracasban Juan Guaidó, az ellenzéki többségű parlament elnöke a hivatalban lévő államfő, Nicolás Maduro elleni tüntetésen. Maduro bejelentette a kapcsolatok megszakítását Amerikával.
 

Juan Guaidó önmagát eskette fel az elnöki tisztségre

Hírügynökségi jelentések szerint Guaidó önmagát eskette fel az elnöki tisztségre. Beszédében fogadalmat tett egy átmeneti kormány vezetésére és a szabad választások megtartására. Ezzel szinte egy időben a Maduróhoz közeli legfelsőbb bíróság bűnügyi nyomozást rendelt el a törvényhozás ellen.

Guaidó korábban már jelezte, hogy kész ideiglenesen átvenni az elnökséget és új választásokat kiírni, amennyiben számíthat a nép, a hadsereg és a nemzetközi közösség támogatására.

„Az Egyesült Államok Venezuela ideiglenes elnökeként ismeri el Juan Guidót, az ellenzéki többségű parlament elnökét” – jelentette be a történtek nyomán Donald Trump amerikai elnök, aki a többi nyugati országot is erre szólította fel. Közleményében Donald Trump kijelentette, az Egyesült Államok teljes gazdasági és diplomáciai erejét latba fogja vetni a demokrácia helyreállításáért Venezuelában. A Venezeuela több nagyvárosában zajló szerdai nagyszabású ellenzéki tüntetésekre utalva leszögezte, az Egyesült Államok által illegitimnek tartott államfő, Nicolás Maduro rezsimjét teszik felelőssé, ha veszélybe kerül a venezuelai emberek biztonsága.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter arra szólította fel Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai államfőt, hogy álljon félre a venezuelai nép akaratát tükröző legitim vezető, Juan Guaidó érdekében. A venezuelai hadsereget és biztonsági erőket pedig arra szólította fel, hogy védjék meg a civil lakosságot, és támogassák a demokráciát. „Guaidó élvezi az Egyesült Államok támogatását az átmeneti kormány felállításában” – fogalmazott az amerikai diplomácia irányítója. Az amerikai kormányzat az elmúlt napokban már kinyilvánította rokonszenvét a venezuelai hatalom ellenzői iránt. Az Egyesült Államok után az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) és Kanada is bejelenetette szerdán, hogy elismeri Venezuela ideiglenes államfőnek Juan Guaidót, az ellenzéki többségű parlament elnökét. 

Nicolás Maduro venezuelai elnök eközben bejelentette: Venezuela megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Államokkal, és 72 órát ad az amerikai diplomatáknak, hogy elhagyják az országot.

„Úgy döntöttem, hogy megszakítom a diplomáciai és politikai kapcsolatokat az Egyesült Államok imperialista kormányával” – jelentette ki Maduro a caracasi elnöki palotából, miután Washington elismerte a dél-amerikai ország ideiglenes államfőjének az ellenzéki többségű parlament elnökét. Nicolás Maduro államcsínynek nevezte, hogy Juan Guaido, az ellenzéki többségű parlament elnöke ideiglenes államfőnek nevezte ki magát a kormányzat elleni nagyszabású tüntetéseken.

A caracasi elnöki palotánál összegyűlt támogatóihoz szólva Maduro a szocializmus védelmére szólított fel, és a tömegnek címezve szavait azt mondta: „itt senki sem adja meg magát”. Hozzátette, Venezuelának joga van ahhoz, hogy szuverén ország legyen. Felszólította a hadsereget, hogy őrizze meg egységét és a fegyelmet.