Románia valamennyi iskolájában tanítási szünet lesz pénteken az influenza riasztó terjedése miatt

Krónika 2019. január 23., 18:53

Románia valamennyi iskolájában tanítási szünet lesz pénteken az influenzás megbetegedések számának növekedése miatt – döntött szerdán az oktatási minisztérium az egészségügyi tárca vezetőjének ajánlása alapján.

Fotó: 123RF

A tanítási szünet az ország valamennyi elemi, általános és középiskolájára, valamint óvodájára vonatkozik. A január 24-ei munkaszüneti nap miatt csütörtökön is zárva lesznek az oktatási intézmények, így legközelebb hétfőn, január 28-án lesz tanítás.

A döntés hátterében az áll, hogy az elmúlt hetekben megugrott az országban az influenzás megbetegedések száma, és szerda délutánig 34-en hunytak el a megbetegedés, illetve annak szövődményeiben.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) szerdai jelentése szerint immár két egymást követő héten lépte át a megbetegedések száma a járványos küszöbértéket. Az intézet közölte, jelenleg nem állítható, hogy súlyosabb lenne a helyzet, mint a korábbi esztendőben. Összesítése értelmében az influenzás és a felső légúti megbetegedések száma 29,2 százalékkal nőtt az előző héthez viszonyítva, számuk országos szinten elérte a 117 576-ot.

Sorina Pintea egészségügyi miniszter korábban közölte, tízezer dózis influenza elleni oltást osztanak újra hét végéig az országban. A szaktárca vezetője szerint akkor beszélhetünk influenzajárványról, ha a megbetegedések száma három egymást követő héten átlépi a járványos küszöbértéket.

A tanítás felfüggesztésével egy időben az oktatási minisztérium felszólította a megyei tanfelügyelőségeket, hogy kövessék figyelemmel az iskolákban és óvodákban az influenzás és felső légúti megbetegedések alakulását. A szaktárca közleménye rámutat: országos szinten jelentősen megnőtt az influenzás esetek száma, ezért – figyelembe véve az egészségügyi minisztérium ajánlásait – elrendelték, hogy reggelenként, a tanítás elkezdése előtt minden tanintézményben ellenőrizzék, vannak-e olyan gyerekek, akiken légúti megbetegedés tünetei (láz, köhögés, tüsszentés, gyengeség) észlelhetők. Az oktatási intézményeknek naponta jelenteniük kell az ilyen esetek számát a tanfelügyelőségen, az iskola/óvoda orvosának pedig megfelelő tanácsokkal kell ellátnia a beteg gyermekeket.