Meghalt Trifán László nagyváradi képzőművész, előadóművész

Kiss Judit 2019. január 20., 17:45

Elhunyt Trifán László képzőművész, előadóművész, az egykori Metropol együttes muzsikusa, a nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulatának munkatársa – olvasható a színház honlapján.

Trifán László Fotó: szigligeti.ro

A 64 éves korában elhunyt alkotó a bábszínház bábkészítője, plakát- és díszlettervezője, grafikusa volt – megannyi plakátot készített mind a magyar, mind a román bábtársulatnak –, tavaly májusban vonult nyugdíjba. Trifán László 1955. december 10-én született Nagyváradon, a romániai rockzene egyik meghatározó együttese, az 1968-ban alakult Metropol Group rockzenekar tagjaként zenélt, a Tibor Ernő Galéria (TEG) alapító tagja is volt.

2016. júniusában kiállítás nyílt az általa tervezett plakátokból, színes alkotásait az évek során több egyéni kiállításon is megtekinthette a közönség.

Trifán Lászlóval tavaly interjú jelent meg a Reggeli Újság című lapban. „A bábszínházi munkámmal párhuzamosan mentek a koncertek, a mozivállalatnál hívtak a televízióhoz, közreműködtem a román televízió magyar nyelvű adásában, mint egyéni előadó, jelentek meg felvételeim, lemezeim. A Kortárs Színpadon írtam vagy három darabhoz zenét, nagyon szép idők voltak ezek. Ez volt a virágkorszak, a Metropol számára is” – emlékezett vissza a hetvenes évekre Trifán László.

A neves nagyváradi művész azt vallotta, hogy a világból soha nem elvenni akart, hanem mindig hozzátenni valamit. „Persze sokszor rengeteg kompromisszummal is jár mindez. Sok mindent csináltam az életben, de mindent mértékletességgel. Egy dologban nem kell a mértékletesség: a szeretetben. Az legyen végtelen” – jelentette ki korábban Trifán László.