Huszonéves férfit gyanúsít a rendőrség a románellenes feliratok felfestésével Marosvásárhelyen

Krónika 2019. január 19., 19:45

Őrizetbe vett a Maros megyei rendőr-főkapitányság egy férfit, aki azzal gyanúsítanak, hogy romángyalázó feliratot festett a marosvásárhelyi Avram Iancu-emlékházra és még egy ingatlanra.

Fotó: Marius Pascan/Facebook

A rendőrség szombaton kibocsátott közleménye értelmében a 24 órára őrizetbe vett feltételezett elkövető 23 éves, és január 16-ára virradóra festette fel a román nemzeti hősöket vulgáris nyelvezetben szidalmazó szövegeket. Az Avram Iancu-emlékházra és egy közeli épületre a mócvezért, valamint Horea, Cloșca és Crișant, az 1785-ös parasztlázadás vezetőit gyalázza a felirat, amely – ugyancsak román nyelven – azzal zárul, hogy „Éljen Magyarország”.

Az ügyben a marosvásárhelyi bírósági ügyészség folytat eljárást rongálás alapos gyanújával.

Miközben a rendőrségi közlemény szerint a feliratok megjelenéséről az Avram Iancu Kulturális Egyesület képviselője tett bejelentést szerdán az 112-es segélyhívón, az esetre a magyarellenes megnyilvánulásairól elhíresült Marius Pașcan, a Népi Mozgalom Párt (PMP) parlamenti képviselője, korábbi Maros megyei prefektusa hívta fel a közvélemény figyelmét.

A politikus a történteket botrányosnak, az elkövetőket agyatlan provokátoroknak nevezte, felszólítva az illetékes rendvédelmi hatóságokat, hogy kezdjenek sürgősen vizsgálatba az elkövető kilétének felderítése érdekében. Pașcan megjegyezte azt is, hogy szerinte a hatóságok „félnek” az RMDSZ-től, azért nem mernek drasztikusan eljárni.

Marosvásárhelyen egyébként decemberben magyarokat sértő felirat jelent meg egy kerítésen, annak a cselekménynek az elkövetőjét azonban nem azonosította a rendőrség. Annak a fiatal lánynak az azonosításával is adós a román rendőrség, aki december 30-ára virradó éjjel megpróbálta felgyújtani az RMDSZ nagyváradi székházán lobogó magyar zászlót.