Épül a bözödújfalusi Összetartozás temploma – továbbra is várják az adományokat

2019. január 18., 12:19

Elkezdődtek csütörtökön a bözödújfalusi Összetartozás templomának cölöpözési munkálatai. Az ünnep miatt beiktatott néhány hetes szünet után teljes erővel dolgoznak a munkagépek az építkezés helyszínén.

Fotó: Erdőszentgyörgy önkormányzata

Seres Tamás, a Katan Consulting Kft. mérnöke korábban elmondta, összesen 30 darab, 12 méter mélyre lehelyezett, egyenként 88 centiméter átmérőjű cölöpökön fog állni a vízből kimagasló Összetartozás temploma, amely

a falurombolás szimbólumaként, felekezeti hovatartozás nélkül lesz mindenki temploma, és az egykori Bözödújfalu létezésére, illetve tragédiájára emlékeztet.

A cölöpözési munkálatok gyorsan haladnak, a kivitelező szerint maximum január végéig az összes tartóoszlop a végleges helyére kerül. Eddig 14 oszlopot helyeztek már le, annak a speciális technikának köszönhetően, amely lehetővé teszi, hogy az említett mélységig lefúrjanak, majd bebetonozzák az alappilléreket, az időjárás viszontagságaitól függetlenül.

Fotó: Erdőszentgyörgy önkormányzata

Az új év még egy újdonságot hozott az adománygyűjtő Bözödújfaluért Egyesületnek. Az eddigi támogatási módok palettája színesedett a Facebook közösségi oldalon futó adománygyűjtés lehetőségével, amely lehetővé teszi a bankkártya-tulajdonosok számára, hogy okoskészülékeiken keresztül a világ bármely részéről adományozhassanak.

Az Összetartozás templomának építési költségei összesen 300 ezer euróba kerülnek.

Az egyesület beszámolója szerint ez idáig csak az alapozási munkálatokra sikerült közadakozásból összegyűjteni a pénzt. Ezért mindenkit arra kérnek, hogy lehetőségükhöz mérten járuljanak hozzá a templom felépítéséhez, visszaadva a száműzött bözödújfalusiak településének szimbólumát.

Fotó: Erdőszentgyörgy önkormányzata

Szombatfalvi József, Bözödújfalu szülötte, nyugalmazott unitárius esperes fogalmazta meg, miért fontos, hogy visszakapják településük szimbólumát. Az új templommal lesz egy hely, „ahol igazán emlékezhetünk a régi időkre, mivel ugyanoda épül, ahol az egykori templom volt”. „És bizony nagyon sok boldog időt töltöttünk el az egykori templomban – és annak a templomnak a helyén újra templomban lenni, minden fájdalom és keserűség mellett, öröm is lesz. Nemcsak nekem, hanem mindazoknak, akik bözödújfalusiként, itt születtek, haza térhetnek ide” – fogalmazott Szombatfalvi József egy decemberi sajtótájékoztatón.

Fotó: Erdőszentgyörgy önkormányzata

A tervek szerint az Összetartozás temploma 2019 júliusára készül el, és az augusztus első szombatján megszervezendő Bözödújfalusi Találkozón adják át.

A kezdeményezők a továbbiakban is várják a felajánlásokat a megadott számlaszámokon, illetve a kőrispataki Szalmakalap Múzeumban és a Rhédey-kastélyban kihelyezett adományládákban.

A banki utaláshoz szükséges egyesületi adatok

BANCA TRANSILVANIA – TARGU MURES
ASOCIATIA BOZODUJFALERT,  COD CLIENT 257338,  SWIFT: BTRLRO22

HUF     RO86BTRLHUFCRT0257533801
EUR     RO73BTRLEURCRT0257533801
RON    RO26BTRLRONCRT0257533801