Rászabadult a hatóság a szabadulószobákra: országszerte ellenőrzéseket tart a katasztrófavédelem a lengyelországi tragédia után

Bálint Eszter 2019. január 18., 08:38

A lengyelországi katasztrófa után mélyreható ellenőrzésekbe kezdett Románia-szerte a katasztrófavédelem. Főként a tűzvédelmi előírások betartását veszik górcső alá.

Fő a biztonság. Szigorúan ellenőrzi a szabadulószobákat a katasztrófavédelem Fotó: Facebook/Panic Room Oradea-EscapeRoom

Feltérképezi a katasztrófavédelmi felügyelőség a romániai szabadulószobákat, és egyúttal ellenőrzi is azokat – válaszolta a Krónika megkeresésére az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) sajtóirodája, amelyhez a lengyelországi tragédia után fordultunk kérdéseinkkel. Mint ismeretes, január elején öt tinédzserkorú lány vesztette életét, egy férfi pedig megsebesült egy szabadulószobában kitört tűzvész következtében az észak-lengyelországi Koszalinban.

Mint a lapunknak adott hivatalos válaszból kiderül,

Romániában nincs kimondottan a szabadulószoba-típusú játékokra vonatkozó szabályozás,

azoknak a 2006/307-es számú tűzvédelmi előírásoknak kell megfelelniük.

A jelenleg zajló ellenőrzések során így azt vizsgálják, hogy ezek a helyiségek rendelkeznek-e engedélyekkel, tűz- és munkabiztonsági szempontból megfelelnek-e az előírásoknak, sürgősségi esetben rögtön ki tudnak-e menekülni a játékosok, illetve rendelkezésre állnak-e az elsősegélynyújtáshoz elengedhetetlen kellékek. Amennyiben problémát észlelnek,

a katasztrófavédelem illetékesei pénzbírságot róhatnak ki, de elrendelhetik a szabadulószobák bezárását is.

Lénárt Zoltán, a Nagyváradon és Temesváron is szabadulószobát üzemeltető Exitgames Kft. alapítója megkeresésünkre megerősítette az ellenőrzések tényét: mint mondta, náluk mindkét helyszínen volt már ellenőrzés, megfeleltek a tűzvédelmi előírásoknak, így tovább működtethetik a szabadulószobákat. Kérdésünkre elmondta, az ellenőrök fő elvárása az volt, hogy maga a tér ne legyen zárt, továbbá azt vették górcső alá, hogy veszély esetén azonnal nyílik-e az ajtó, létezik-e kivilágított, egyértelmű menekülési útvonal, a kábelek megfelelően el vannak-e rejtve. Emellett a teljes dokumentációt is átnézték.

{K1}

Egy szabadulószobákat üzemeltető cso­portban megosztott bejegyzésekből ugyanakkor Lénárt Zoltán úgy tudja, igen kemény ellenőrzések zajlanak Bukarestben is. Az egyik vállalkozó például arról számolt be, hogy a katasztrófavédelmisek

előírták neki, hogy az ajtók semmilyen módon nem lehetnek zárva, még a belső ajtóknak is nyitva kell lennie, ami „tulajdonképpen az alapkoncepción, a játék lényegén változtatna”.

Persze – tette hozzá – van sok olyan pálya is, ahol az ajtót kívülről kulccsal zárják, és a játékosoknak a játék végére a kulcs másolatát kell megtalálniuk. „Ez véleményem szerint rettenetesen veszélyes, hiszen ha játék közben történik valami, a játékosok nem tudnak kimenekülni. Feltehetően ez történt Lengyelországban is” – mutatott rá a szakember.

A lapunknak nyilatkozó vállalkozó amúgy örül az intézkedéssorozatnak, „hiszen a komolytalanul összeállított pályákat üzemeltető cégek vagy rendbe hozzák a rendszerüket, vagy bezárnak, ami mindenképpen javítja a szabadulószobákba vetett bizalmat”. Megnyugtatónak nevezte egyúttal, hogy ők megfeleltek az elvárásoknak.

Mint ismert, a szabadulós játék (más néven: szabadulószoba, kijutós játék, angolul: Real Escape Game) egy próbatétel, melyben a résztvevőknek meghatározott időn belül logikai vagy ügyességi feladatok segítségével kell kijutniuk egy szobából vagy szobarendszerből. Magyarországon feltehetően 2011-ben jött létre az első szabadulószoba, nálunk 2012-ben nyílt az első Nagyváradon.