Kórházépítés: Kolozs megye nem adja fel a harcot

Bálint Eszter 2019. január 17., 10:43

Továbbra is bízik abban a Kolozs megyei önkormányzat, hogy a saját kezébe tudja venni a regionális sürgősségi kórház megépítését.

Fotó: Veres Nándor

 A közgyűlés sajtóosztályának tájékoztatása szerint, azt a választ kapták nemrég Corina Crețu regionális politikákért felelős biztostól, hogy a megyei tanács kérheti a kormánytól: hivatalosan jogosítsa fel a kórházépítési pályázat benyújtására, ezzel

az önkormányzat használhatná fel a rendelkezésre álló európai forrásokat, és nem az egészségügyi minisztérium.

Alin Tișe, a megyei önkormányzat elnöke ennek apropóján úgy nyilatkozott, a következő tanácsülésen kérni is fogja a képviselő-testületet, fogalmazzák meg erre vonatkozó kérésüket a kormány felé. Azt szeretné, ha az ügyben egységesen lépnének fel, hisz „az egészségnek nincs politikai színezete”. Ugyanakkor Tișe azt szeretné, ha az északnyugati fejlesztési régió többi megyei közgyűlése is támogatná a célt.

A megyei tanács közleménye leszögezi,

„erről a projektről nem mondanak le függetlenül attól, milyen politikai nehézségek merülnek fel a kormánnyal való kapcsolatukban”.

Kérdéses viszont, hogy mit lép majd erre a kormány, Sorina Pintea egészségügyi miniszter ugyanis november végén leszögezte, a szaktárca fogja megépíteni a kolozsvári regionális sürgősségi kórházat.

Ezt megelőzően a Kolozs megyei önkormányzat jelezte, átvenné a sürgősségi regionális kórház megépítésének projektjét az egészségügyi minisztériumtól, hogy lehívja a jelenleg zajló európai uniós költségvetési ciklusban erre a célra rendelkezésre álló anyagi erőforrásokat, és megkezdhesse a kivitelezést, Alin Tișe, a megyei közgyűlés elnöke a témában kéréssel fordult az Európai Bizottság regionális politikákért felelős igazgatóságához, valamint a román fejlesztési minisztérium keretében működő, a Regionális Operatív Programokért felelős menedzsmenthatósághoz is.