Európa felé „araszol” a Minaur – a nagybányaiak női kézilabdacsapata már dobogós helyen verseng a hazai élvonalban

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2019. január 16., 11:09

Dobogós helyen áll a hazai élvonal összetettjében az újonc Nagybányai Minaur női kézilabdacsapata, de céljaik változatlanul a bennmaradásra összpontosulnak. Sportmenedzserük, Daniel Kotecz szerint a kiegyensúlyozott mezőnyben könnyen borulhat még a sorrend.

Jövő évre halasztott „álmok”. A jó rajt ellenére az együttes célja továbbra is a bennmaradás

Erőteljesen tért vissza az élvonalba a Nagybányai Minaur női kézilabdacsapata, hiszen egyetlen fordulóval a bajnokság visszavágói előtt a dobogó harmadik fokán áll az összetettben a Râmnicu Vâlcea és a címvédő Bukaresti CSM mögött. Az egykori bajnokcsapat felszámolása után alapított új alakulat sportmenedzsere, Daniel Kotecz viszont a Krónikának leszögezte: céljaikat az idei szezonra vonatkozóan nem változtatta meg ez a kiemelkedő rajt.

Továbbra is csak arra törekszenek, hogy a legjobb nyolc között végezzenek.

„Hogy ne kelljen a bennmaradásért izgulnunk az osztályozón” – magyarázta.

Noha a sportágban korábban jelentős sikereket értek el, és a Bajnokok Ligájában is rendszeres részvevők voltak, meglátása szerint emiatt nincs rajtuk pluszteher. „Lépésről lépésre haladunk. Még csak most jutottunk vissza az élvonalba, hoztunk tizenkét új játékost nyáron – akiket remélhetőleg meg is tudunk majd tartani –, és azt tudtuk, hogy hat hónap kell a csapategység megteremtéséhez. Merészebb célokat majd csak a következő idénytől fogalmazunk meg” – mondta.

Kotecz jelezte: a Costică Buceschi által edzett gárda eddigi remek teljesítménye – hat győzelem és egy döntetlen mellett csak négy vereséget jegyeztek – még saját várakozásaikat is túlszárnyalta, viszont

a pontvadászat fele még hátravan, az európai klubtornákon való szereplést biztosító helyekért pedig még sokan versengenek.

„Ha megfigyeljük, a harmadik és a tizedik helyezett csapatok között rendkívül kevés a különbség. A mezőny nagyon kiegyenlített, egyetlen mérkőzés is döntő lehet a végelszámoláskor” – figyelmeztetett. Szerinte a bajnoki cím a Vâlcea és a CSM között dől majd el, nemzetközi kupaszereplést viszont a Disznód, a Brassó, a Buzău, a Craiova, a Beszterce, a Zilah és akár még a Slatina is elcsíphet. Úgy véli, hogy ebbe a versenybe csak az utolsó három helyezett, a Brăila, a Kolozsvár és a Galac nem tud beleszólni, ezért minden bizonnyal közülük kerül majd ki a szezon végén az élvonalból kieső csapat is.

A Minaur legközelebb hétfőn, a Bukaresti CSM vendégeként játssza le az „odavágószezon” utolsó mérkőzését, de Kotecz elmondása alapján számukra ez a meccs nem bír különösebb téttel. „Minket ez most nem foglalkoztat túlzottan, hiszen egyértelmű különbség van a két csapat között. Nem is fogunk a legerősebb felállásban elutazni, egészségügyi problémák is vannak a keretünkben, ezért várhatóan három játékosunk is itthon fog maradni. De nekünk nem a CSM-t kell legyőznünk, más meccseket kell megnyerjünk” – mondta a sportmenedzser.

A Bukaresti CSM-nek, mint ismeretes, ugyancsak vannak problémái, hiszen többek között nélkülöznie kell román válogatott klasszisát, Cristina Neagut, aki még az Európa-bajnokságon, a magyarok elleni találkozón szenvedett keresztszalag-szakadást a térdében. A 30 éves átlövőt azóta megoperálták Belgiumban, a héten pedig a hazai sportági szövetség hivatalos honlapján számolt be arról, hogy bár a műtét könnyen ment, az azt követő pár nap nem volt egyszerű a számára. „Csak aki már átesett hasonlón, értheti meg igazán” – mondta. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy teljes erőbedobással arra törekszik, hogy teljesen felépüljön, legyen bármilyen fájdalmas is a folyamat, lelkileg felkészültnek érzi magát. Ideális esetben hat-hét hónap a felépülési időszak, ezért reményei szerint nyáron már újra fog tudni edzeni.