Megújul Kolozsvár egyik patinás épülete – restaurálják a kincses városbeli gyógyszerészeti múzeumnak otthont adó műemléket

Kiss Judit 2019. január 10., 16:22

Felújítják a kincses városbeli patikatörténeti múzeumnak otthont adó Mauksch–Hintz-házat. A 16. században épült műemlék épület restaurálása a tervek szerint két évig tart, ekkor nyitják meg újra a gyógyszerészeti múzeumot.

Várhatóan két év múlva nyílik meg újra a gyógyszertörténeti múzeum, miután felújítják a Kolozsvár főterén álló Hintz-házat Fotó: Kiss Judit

Bezárt a kolozsvári gyógyszerészeti múzeum, mert felújítják az intézménynek otthont adó Mauksch–Hintz-házat, a város egyik patinás műemlék épületét.

A kincses városbeli Főtér északkeleti sarkán álló épületet októberben kezdték restaurálni, az Erdélyi Történeti Múzeum részeként működő patikatörténeti gyűjteményt

a tervek szerint két év múlva nyitják meg újra a látogatók előtt

– közölte a történeti múzeum. Az egykori tulajdonos, a Hintz család visszakapta az ingatlant az államtól, az alagsort és földszintet megvette a városháza, és bérbe adta az Erdélyi Történeti Múzeumnak, amely a gyógyszertörténeti tárlatot működteti.

Az épület tulajdonosa, dr. Georg Hintz, a történeti múzeum, a tervező Planwerk Arhitectura & Urbanism építészeti iroda és a kivitelező cég közleménye rámutat, a felújítás várhatóan időbe telik, elkezdődött az egész ingatlan alapos kutatása, ugyanakkor a helyi közösség megértését kérik, hogy a Főtéren található épület környéke építőteleppé válik ebben a hónapban.

„Célunk, hogy a felújítást követően a város történelmi jelentőségű műemlék épülete, a történelmi központ egyik jelképe teljesen újjászülessen, és kulturális intézményként működjön továbbra is” – olvasható a közleményben.

A Mauksch–Hintz-ház valószínűleg a 15. század végén, 16. század elején épülhetett a tér északi oldalának többi házával együtt. A 16. század végére emelettel is bővült. A lakóház ma is őrzi az egykori középkori épület magvát.

A város tulajdonában álló gyógyszertárat 1573-ban alapították, és 1735-ig Kolozsvár egyedüli patikájaként működött.

Az épületet 1752-ben a gyógyszerész Mauksch család szerezte meg. Mauksch Tóbiás 1766-ban felújíttatta az épületet, és gyógyszertárat alakított ki benne. Ekkor készültek el a falakat borító festmények, valamint a ház északi szárnyában húzódó földszinti helyiség kagylódíszes stukkója. A házat a 19. század elején a Szláby család szerezte meg, majd 1851-ben a Hintz családé lett. A 19. század végén átépítették, ekkor veszítette el egykori barokkos arculatát.

Az épületet a városi tanács bizottsága 1902-ben országos vagy városi védelem alá helyezendő műemléknek minősítette.

Az 1949-es államosításáig gyógyszertárként működött. 1954-ben Valeriu Bologa orvosprofesszor gyógyszerészeti múzeumot létesített benne Orient Gyula gyűjteményét felhasználva. Orient gyűjteményét az Erdélyi Múzeum-Egyesületnek adományozta, a gyűjteményt az 1963-ban megalapított történeti múzeum gyűjteményébe olvasztottak. A gyógyszerésztörténeti múzeum több ezer kiállítási tárgyat őriz: edények, prések, mozsarak, mérlegek, laboratóriumi műszerek, gyógyszertári bútorok, gyógyszerek, középkori gyógyszertári pecsétek tartoznak a gyűjteményhez.