Sepsiszentgyörgyön fejleszt az erdélyi magyar tudományegyetem: erdészeti és sport szakot terveznek a Sapientián

Bíró Blanka 2019. január 07., 09:35

Tízhektáros telket vásárol, és egyetemi campust épít Sepsiszentgyörgyön a Sapientia Alapítvány a legújabb magyar állami támogatásból. Az erdőmérnöki szak már az ősszel elindulhat, a sport szak kapcsán kevésbé derűlátóak a felsőfokú intézmény illetékesei.

Nagy tervek. Új egyetemi campust tervez építeni a Sapientia Alapítvány Sepsiszentgyörgyön Fotó: Gecse Noémi

Széles körű fejlesztésekre készül a Sapientia Alapítvány Sepsiszentgyörgyön. Bővítik az erdélyi magyar tudományegyetem sepsiszentgyörgyi tanulmányi központjának infrastruktúráját:

a meglevő agrármérnöki szak mellett a következő két évben az erdőmérnöki és a sport szakot is beindítják. A magyar kormány 4,15 milliárd forinttal támogatja az alapítvány sepsiszentgyörgyi fejlesztéseit.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Magyar Közlöny december 23-ai számában jelent meg a kormányhatározat, amely több mint 32 milliárd forint, vagyis mintegy 100 millió euró költségvetési támogatást különített el különböző külhoni beruházásokra, fejlesztésekre, ennek része a Sapientia Alapítvány sepsiszentgyörgyi fejlesztéseire juttatott összeg.

{K1}

A támogatásból tízhektáros telket vásárolnak, és egyetemi campust építenek

– avatott be a részletekbe Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnöke. Mint a Krónika érdeklődésére kifejtette, ez a projekt az idei év egyik prioritása számukra, ám lebonyolítása többéves folyamat, hiszen hosszadalmas és bürokratikus eljárás, amíg a telekvásárlástól az építkezés befejezéséig eljutnak. Hozzátette, a Sepsiszentgyörgyön már működő agrár szak mellé az erdőmérnöki és sport szakot is beindítanák, az ehhez szükséges infrastruktúra kiépítésére fektetik a hangsúlyt.

Bővítik az anyanyelvi képzés palettáját

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem jelenleg harminc alapszakot és tizenkét mesteri szakot működtet, küldetésének tartja az anyanyelven hiányos felsőfokú képzési palettát kiegészíteni, ennek része az erdőmérnöki és a sport szakok beindítása – emelte ki megkeresésünkre Nyárádi István adjunktus, az egyetem sepsiszentgyörgyi tanulmányi központjának igazgatója, a marosvásárhelyi kertészmérnöki tanszék oktatója. Hangsúlyozta, az erdőmérnöki szak engedélyeztetési iratcsomója elkészült, január végén benyújtják a Romániai Közoktatási Minőségbiztosítási Hatósághoz (ARACIP), ám előtte még a felsőoktatási foglalkoztatások nyilvántartásának (RNCIS) engedélyét is be kell szerezniük.

Ha minden jól alakul, 2019 szeptemberében elindulhat az erdőmérnöki szak Sepsiszentgyörgyön.

Azonban ezt még sok tényező befolyásolhatja, lehetünk a legjobbak, de ha a hatóság úgy gondolja, megállíthat. Lehet kemény dió, de az is megtörténhet, hogy simán haladunk, akárcsak a többi szak esetében. Arra készülünk, hogy ha kitesznek az ajtón, kopogtatunk az ablakon” – szögezte le Nyárádi István.

Rámutatott ugyanakkor, hogy jelenleg az országban nyolc helyen képeznek erdőmérnököket is, a legnagyobb múlttal ezen a téren a brassói Transilvania Egyetem rendelkezik. Bíznak benne, hogy az anyanyelvi képzés lehetősége felkelti az érdeklődést, és akárcsak a 2015-ben beindított agrár szakon, az erdőmérnöki szakon is túljelentkezés lesz.

A tervek szerint ha megkapják az engedélyeket, már idén szeptemberben 30 helyet kínálnak a diákoknak, ebből 25 lesz tandíjmentes és 5 költség-hozzájárulásos. A Soproni Egyetemmel kötöttek együttműködési megállapodást,

a sepsiszentgyörgyi szakokat működtető marosvásárhelyi kar és a soproni erdőmérnöki kar között külön szerződés jött létre, már pontosan nevesítették azokat a soproni tanárokat, akik Sepsiszentgyörgyön fognak tanítani. Náhlik András, a Soproni Egyetem kolozsvári származású rektora pályázatában is célul tűzte ki az erdélyi anyanyelvi erdőmérnöki képzés beindítását – mondta Nyárádi István. Hozzátette, hosszú távú céljuk, hogy helyi oktatói csapatot alakítsanak, neveljenek ki.

Az infrastruktúráról szólva kiemelte, Sepsiszentgyörgyön már jól kialakított helyszínek vannak, az önkormányzat által hosszú távú szerződéssel a rendelkezésükre bo­csátott épületben 17 korszerűen felszerelt laboratóriumot és három szemináriumi előadótermet alakítottak ki. Ez a bázis már önmagában biztosítja a működő agrár szak és az induló erdőmérnöki szak igényeit, ám párhuzamosan elkezdődik a saját infrastruktúra kiépítése. Ez egy zöldmezős beruházás lesz, tehát teljesen a tervezett három szak – az agrár, az erdőmérnöki és a sport – számára testre lehet szabni, úgy tudják kialakítani, ahogy a szaktanárok és a képzési specifikum megköveteli.

Edzőket is képeznének. A csíkszeredai U23-as jégkorongcsapat (zöld mezben) már a Sapientia nevet viseli Fotó: Pinti Attila

Életpályamodell sportolóknak

A sport szak engedélyeztetését, beindítását és működtetését a csíkszeredai karra bízta a Sapientia EMTE. Lázár Ede dékán lapunknak elmondta,

a sport szak beindítása társadalmi igényként fogalmazódott meg, nem a belső erőforrásaik felmérése alapján döntötték el.

Mint részletezte, a Székelyföldi Jégkorong-akadémia, a Sapientia Alapítvány és a kezdeményezést finanszírozó magyar állam is szorgalmazta a sport szak beindítását. A sepsiszentgyörgyi helyszínen még nincsenek kiépült tanszékek, ezért a beindítását a csíkszeredai kar menedzseli. Lázár Ede elmondta,

terveik szerint ezen a képzési ágon két szakot – testnevelő tanári és edző – indítanak, az elképzelés szerint felváltva Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában, de amint kiépül az infrastruktúra, Sepsiszentgyörgyhöz fog tartozni.

A dékán hangsúlyozta, egyelőre szerény a kompetenciájuk ezen a területen, de az alaptantárgyakat, például a biológiát oktató szakembereket tudják biztosítani. Jelenleg főállású oktatókat keresnek, testnevelő tanárokat, felsőfokú képesítéssel rendelkező sportolókat, ám az ígéretek szerint a budapesti Magyar Testnevelési Egyetemtől is kapnak támogatást. Az előkészületek után tudják összeállítani az akkreditációs kérelmet a szak indításához, így idén még biztos nem, de

reményeik szerint 2020-ban már meghirdethetik a helyeket.

A sport szakon a képzés nagy része közös, néhány tárgyon belül azonban lehet tovább szakosodni, hogy mire fókuszálnak, a környező sportlétesítmények megléte, a gyakorlat is meghatározza majd. Lázár Ede hangsúlyozta, valószínű, hogy Csíkszeredában inkább a téli sportokra, Sepsiszentgyörgyön a labdarúgásra, a kosárlabdára figyelnek jobban, de a képzés során ez még alakulhat.

A dékán felidézte, hogy a csíkszeredai és a környéken levő sportlétesítmények vezetői már felajánlották, hogy az infrastruktúrát a rendelkezésükre bocsátják a képzés keretein belül. A Székelyföldi Jégkorong-akadémiával már tavaly nyáron szerződést kötött az egyetem, az U23-as csapat felvette a Sapientia nevet, és bár egyetlen játékos sem idősebb 21 évnél, elindultak a felnőttbajnokságban.

„Mindent megteszünk, hogy 2020-ban elinduljon a sport szak. Látjuk rá a keresletet a sportolók részéről is, hiszen a hokisok egy része már most beiratkozott a Sapientia különböző szakaira.

Fontosnak tartjuk, hogy a fiataloknak ugródeszkát biztosítsunk, a játékosok lássák az életpályamodellt, hogy ha már nem sportolhatnak, miként folytassák a civil életben.

Ezt az akadémia és a sportolók menedzselésével foglalkozó szakemberek is szorgalmazzák” – szögezte le Lázár Ede.

Amint arról korábban írtunk, a sepsiszentgyörgyi és Kovászna megyei önkormányzati vezetők, a Sapientia EMTE és a magyar kormány képviselői 2013-ban jelentették be a sepsiszentgyörgyi tagozat indításának tervét, kiemelve, hogy olyan szakok indítását tervezik, melyek magyar nyelven nem elérhetők a romániai felsőoktatásban. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat 2014-ben tízéves ingyenes szerződést kötött az egyetemmel az egykori Gámán János Szakközépiskola épületének bérbeadásáról meghosszabbítási lehetőséggel. Itt indult el 2015 őszén az agrár szak.