Hatott Johannis fenyegetése, megjelent a közlönyben a vezérkari főnök mandátumának meghosszabbításáról szóló rendelet

Krónika 2018. december 29., 15:58

Megjelent szombaton a Hivatalos Közlönyben a Nicolae Ciucă tábornok vezérkari főnöki mandátumának egy évvel való meghosszabbításáról szóló elnöki rendelet.

Nicolae Ciucă további egy évig betölti a vezérkari főnöki posztot

Klaus Johannis államfő a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) pénteki ülése után jelentette be, hogy rendelettel meghosszabbította Nicolae Ciucă december 31-én lejáró mandátumát, miután elutasította Gabriel Leş védelmi miniszter arra vonatkozó javaslatát, hogy Dumitru Scarlat tábornokot nevezzék ki a román hadsereg élére.

Az elnök azzal indokolta a jelölés elutasítását, hogy az nem felelt meg a törvényes követelményeknek; az államfő nem pontosította az elutasítás okát.

E bejelentésre reagálva Viorica Dăncilă miniszterelnök úgy nyilatkozott, nem az államfő hatáskörébe tartozik a vezérkari főnök mandátumának meghosszabbítása. A kormányfő rámutatott, a vonatkozó jogszabály értelmében a vezérkari főnököt a védelmi miniszter javaslatára, a kormányfő hozzájárulásával nevezik ki, vagy hosszabbítják meg mandátumát. Ennélfogva – állítja a miniszterelnök – Johannis rendelete nem tesz eleget a törvényi feltételeknek, ugyanakkor újabb alkotmányos természetű jogi konfliktust idézhet elő. Ugyanígy vélekedett Gabriel Leş védelmi miniszter is, aki az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva pénteken azt mondta, Klaus Johannis rendeletének „nincs törvényi alapja”.

Miután a rendelet pénteken nem jelent meg a Hivatalos Közlönyben, este az államelnöki hivatal közlemény adott ki, ebben hangsúlyozva, hogy a jelenlegi vezérkari főnök mandátumának meghosszabbításáról szóló dekrétumot a CSAT ülése után azonnal elküldték a képviselőház főtitkárának, hogy az – a vonatkozó törvény előírásainak megfelelően – közvetítse közzétételre a Hivatalos Közlönynek. A közleményben az államfő ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a rendelet megjelentetésének késleltetése súlyos következményekkel, az érintettek jogi felelősségre vonásával járhat.