Meghosszabbította Johannis a jelenlegi vezérkari főnök mandátumát, miután a CSAT elutasította a védelmi miniszter jelöltjét

MTI 2018. december 28., 15:33

Ismét nézeteltérés támadt Romániában a szociálliberális kormány és a jobboldali elnök között: pénteken a Klaus Johannis államfő által elnökölt legfelsőbb védelmi tanács (CSAT) elutasította a védelmi miniszter jelöltjét a hadsereg vezérkari főnöki posztjára.

Fotó: Presidency.ro

Az elnök rövid sajtónyilatkozatában csak annyit közölt a védelmi miniszter által előterjesztett jelölésről, hogy az „nem felelt meg a törvényes követelményeknek”, ami egy újabb bizonyíték arra, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) „nem képes az ország fontos ügyeit intézni”.

Johannis rámutatott: Ciucă mandátuma december 31-én lejár, és – mivel nem került a CSAT elé egy „érvényes” jelölés – a védelmi tanács ülése után

neki kellett megoldania a „PSD alkalmatlansága” által előidézett problémát.

Az elnök arra hivatkozva hosszabbította meg egy évvel Ciucă mandátumát, hogy a román hadsereg nem maradhat parancsnok nélkül.

Gabriel Leș védelmi miniszter később a Digi 24 hírtelevízióban azt mondta: ő Dumitru Scarlat tábornokot, Románia brüsszeli katonai képviselőjét javasolta a vezérkari főnöki posztra, de Johannis a CSAT ülésen is csak annyit mondott, hogy a jelölés nem törvényes,

elutasítására azonban állítólag nem volt hajlandó magyarázatot adni.

Leș a szokásjogra hivatkozott, amikor arról kérdezték, miért nem javasolta ő maga a vezérkari főnök mandátumának meghosszabbítását.

Az ellenzéki médium szerint

a törvényes előírások alapján csak valamely fegyvernem vezérkari főnöke vagy annak helyettese veheti át a román hadsereg vezérkari főnöki posztját.

Ennek a követelménynek a brüsszeli katonai képviselő most nem felelt meg, a miniszter pedig állítólag azt próbálta előzetes egyeztetés nélkül elérni Johannisnál, hogy jelöltjét ugyanazon a CSAT-ülésen hozzák vissza korábbi fegyvernem-parancsnoki posztjára, majd rögtön utána nevezzék ki a hadsereg vezérkari főnökévé.

Viorica Dăncilă miniszterelnök a pénteki kormányülés elején mondott beszédében megkérdőjelezte Johannis jogát arra, hogy elnöki rendelettel, a CSAT-ot megkerülve döntsön a vezérkari főnök kinevezéséről, akit a védelmi miniszternek kell jelölnie. A kormányfő úgy értékelte, Johannist csak egy szándék vezérli: a kormány munkáját akarja akadályozni.

Dăncilă jelezte: ebben az ügyben is alkotmányos konfliktus állt elő a jobboldali államfő és szociálliberális kormány között, amelyet vélhetően ismét az alkotmánybíróságnak kell feloldania.