Szürreális gyermeki látomás a színpadon – első ízben rendez Tompa Gábor a Kolozsvári Magyar Operában

2018. december 19., 18:44

Bemutatóra készül az Kolozsvári Magyar Opera: Maurice Ravel Pásztoróra (L’Heure espagnole), illetve A gyermek és a varázslat (L’Enfant et les Sortiléges) című művét Tompa Gábor, a kincses városbeli magyar színház igazgatója állítja színpadra. 

A bemutató rendhagyó eseménynek számít az opera, a színház és az igazgatók életében egyaránt Fotó: Kolozsvári Magyar Opera

Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója rendezi a kincses városbeli magyar operában azt az előadást, amely Maurice Ravel két egyfelvonásos műve alapján készül.

A Pásztoróra (L’Heure espagnole), illetve A gyermek és a varázslat (L’Enfant et les Sortiléges) premierjét december 27-én láthatja a közönség.

A szerdai sajtótájékoztatón elhangzott, rendhagyó eseménynek számít a bemutató az opera, a színház és az igazgatók életében egyaránt, ugyanis harminc éve dolgoznak egymás mellett, de most először közösen. Tompa Gábor úgy fogalmazott, biztosabb a hosszú együttélés utáni házasság, mint a hirtelen házasság és válás. „Nagy kihívás volt számomra ez az előadás” – mondta a rendező. ,,A két egyfelvonásos, a Pásztoróra és A gyermek és a varázslat műfajilag is közel állnak hozzám. A Pásztoróra gyakorlatilag groteszk vaudeville (a francia vígopera előzménye), miközben sok az önéletrajzi elem is benne, míg A gyermek és a varázslat egyfajta szürrealista látomás. Úgy próbáltam összefogni a két operát, hogy mindkettő valahogy a gyerek látomása és álma legyen" – mutatott rá Tompa Gábor.

Selmeczi György, az előadás karmestere elmondta, Ravel a francia zenekultúra alapvetése, nem véletlenül tartják a hangszerelés legnagyobb mesterének, ő valóban szinte ínyenc módra merül el a hangszín-változatosság halmozásában. „Ravel valóságos geométer, a szerkezeti szimmetria megszállottja"– mondta Selmeczi, hozzátéve, hogy az alkotó munka ideális volt.

Azt lehet mondani, hogy mindegyik szerep tökéletesen ráillik a színészekre”

– fogalmazott a karmester, aki kiemelte a a pályakezdő és tapasztalt színészek összjátékát, Peti Tamás Ottó és Hary Judit koprodukcióját, amely a többi színész közös játékához hasonlóan mobilizáló erővel bír, ugyanakkor a munka bensőséges hangulata kihat az egész társulatra.

Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója az év utolsó sajtótájékoztatóján elmondta, a nagyközönség hozzászokhatott már az év végi „opera csemegékhez”, de újdonságnak számít, hogy Tompa Gábor rendezésének köszönhetően, valamint a rég nem látott anyagi finanszírozás segítéségével – amelyet a Bethlen Gábor Alaptól kaptak – a színészek már az első perctől használhatták a díszletet. A premiert követő előadást 2019. január 5.én, majd február 21.-én láthatja a közönség. Az előadásra jegyek vásárolhatók az intézmény jegypénztárában és az eventbook.ro honlapon.

Tőkés Hunor