Amerikai pénz erődtemplomra – az Egyesült Államok támogatja a szászdályai istenháza felújítását

Szucher Ervin 2018. december 19., 13:54

Közel 25 ezer euróval járul hozzá a szászdályai evangélikus erődtemplom restaurálásához az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége. Korábban az egerbegyi és százhalmi templomok renoválását támogatta a diplomáciai képviselet.

A szászdályai erődtemplomot és a maroknyi közösséget havonta egyszer látogatja a pap

Újabb szász erődtemplom restaurálását támogatja az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége. Hans Klemm nagykövet egy 24900 eurós csekket nyújtott át Reinhardt Guibnak, a német evangélikus egyház püspökének; az összeggel egy Maros megyei kis falu, Szászdálya jóformán hívek nélkül maradt evangélikus templomának a javítását támogatja a külképviselet.

A diplomata elmondta,

az összeg szerény, de a romániai kultúra tiszteletben tartásának módját jelenti.

„Egy világalapról, globális alapról van szó. Minden évben szerveznek egy versenyt, amelyen szervezetek vehetnek részt Romániából és mindenhonnan a nagyvilágból. A támogatás az eredetileg 2016-ban biztosított eredeti finanszírozás kiegészítése, azonban a verseny továbbra is nyitott, és amennyiben ez a szervezet sikeresen be tud iratkozni a versenybe, és hatékonyan versenybe száll más európai és romániai szervezetekkel, akkor itt újabb csekkel találkozhatunk” – fogalmazott Hans Klemm. Közölte, a nagykövetség az elmúlt tíz-tizenöt évben mintegy tíz kulturális megőrzési projektet bonyolított le Románia-szerte, és arra biztatta a szervezeteket, hogy tájékozódjanak a versenyről a nagykövetség honlapján, és pályázzanak. Az Egyesült Államok nagykövetsége korábban a Szeben megyei Egerbegy és Százhalom evangélikus templomának felújítását is támogatta.

Az Apold községhez tartozó, Segesvártól mintegy tíz kilométerre fekvő, félszáz lelkes

Szászdályának (németül Denndorf) aránylag jó állapotban lévő, 15. századi szász evangélikus erődített temploma van, 16. századi erődítésekkel, kaputoronnyal, sarokbástyákkal.

Az istenháza Samuel Joseph Maetz által épített orgonáját a német közösség megfogyatkozása miatt 1995-ben elbontották, és resta­urálás után 1998-ban a kolozsvári Kálvária templomban állították fel. A maroknyi közösséget havonta egyszer látogatja a pap. Ioan Toth, a település polgármestere örül az amerikai segítségnek, bár nem érti, hogy az érintettek miért nem vonják be a helyi önkormányzatot is. Mint mondta, sem őt, sem kollégáit nem értesítették a nagykövet napokban tett látogatásáról és annak céljáról. „Szívesen találkoztam volna Klemm úrral, és megköszöntem volna a hozzáállását és adományát. Ugyanakkor elmondtam volna, miként próbál az önkormányzat is hozzájárulni a szászdályai helyzet javításához” – nyilatkozta lapunknak az elöljáró.

Apold polgármestere egyébként büszkén mutatja mindenkinek, miként sikerült pályázati alapokból rendbe tenni a községközpont szász templomát. Toth tudatában van annak, hogy az erődtemplomok turistákat vonzanak a térségbe, amiből a helyiek anyagilag is, erkölcsileg is profitálhatnak. Mint részletezte,

turistaidényben naponta több-busznyi látogató érkezik az apoldi evangélikus templomba,

és ha sikerül leaszfaltozni a községközpontot Szászdályával összekötő 8 kilométeres utat, remélhetőleg a kis, eldugott faluban is többen fognak megfordulni. A polgármesteri hivatalnak egyelőre csak az útszakasz újrakövezésére futja évente, az önkormányzat pályázatát a kormány egyelőre „elfektette”. Ioan Toth már annak is örül, hogy akadt forrás az Apold és Szászkézd közötti kerékpárút kialakítására. Az igazi nyereség szerinte az lenne, ha a két szomszédos közigazgatási egységet aszfaltozott út kötné össze, hogy ne kelljen Segesváron keresztül 36 kilométert kerülni. A kézdiek már évekkel ezelőtt leaszfaltozták a községhatárig tartó részt, az apoldiak viszont még csak tervezgetnek.