Felolvasták a parlamentben az ellenzéki pártok által benyújtott bizalmatlansági indítvány szövegét

Hírösszefoglaló 2018. december 17., 18:53

Felolvasták hétfőn a parlament plénumában a kormány megbuktatását célzó, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt. 

Fotó: Agerpres/Simion Mechno

Az „Elég volt! A Dragnea-Dăncilă-kormány Románia szégyene!” címet viselő dokumentumot, amelyet 163 törvényhozó látott el kézjegyével, Pavel Popescu liberális képviselő olvasta fel és csütörtökön tárgyalja a parlament.

„Még ma mennie kell a bűnöző Dragnea bábkormányának. Ez nem az ellenzék kérése, hanem országos vészhelyzet” – fogalmaz az dokumentum. A bizalmatlansági indítvány szerint „az ország élére került bűnözőcsoport szétveri a jogállamot, felrobbantja a politikai és gazdasági stabilitást, és azok, akik ismét megpróbálják megmenteni Dragneát – és itt a Szociáldemokrata Pártot (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetségét (ALDE) és az RMDSZ-t sorolják fel lehetséges pártolókként – „történelmi felelősséget vesznek a vállukra” – írja az indítvány.

A kezdeményezők személyesen Viorica Dăncilához fordulnak, mert – mint mondják – az általa vezetett kabinet „a 2018-2020-as kormányprogramot 2021 utánra tolta ki”, hiszen minden fontos beruházás – autópálya, vasút, regionális kórházak építése – csak 2021 után kezdődik.

Az ellenzék „az igazságszolgáltatás megkínzásával” vádolja a kormányt, amely – állítják – úgy módosítja a törvények szövegét, hogy „törölje el Dragnea bűntetteit”.

A kezdeményezők felszólítják a parlamenti képviselőket, hogy írják alá a dokumentumot, mert ebben az esetben „Románia érdekében cselekszenek”, és bebizonyítják, hogy egy olyan kormányt akarnak, „amellyel nem szégyenkezünk, és az ország gazdasága elkerülheti az előrelátható összeomlást”.