Szövetségre lépnének az észak-erdélyi megyék is – a szatmári polgármester szerint meg kell tölteni tartalommal az együttműködést

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2018. december 13., 09:08

Az infrastrukturális fejlesztések saját hatáskörbe vonása lenne az elsődleges célkitűzése a Cătălin Cherecheș ötletgazda, nagybányai polgármester által bejelentette Észak-erdélyi Szövetségnek.

Szatmárnémeti észak-nyugati fekvéséből adódóan két helyről is érdeklődnek a város iránt Fotó: Facebook/Primaria Municipiului Satu Mare/Szatmárnémeti

Észak-erdélyi Szövetségbe tömörül Máramaros, Szatmár, Szilágy és Beszterce-Naszód megye a négy megye közgyűlése, a négy megyeszékhely és több megyei jogú város révén – jelentette be Cătălin Cherecheș ötletgazda. Nagybánya polgármestere fontosnak tartotta leszögezni, hogy a társulás nem a Nyugati Szövetség megfelelője lesz, mivel nem politikai színezetű projekt, ők mindössze Észak-Erdély fejlődését akarják.

„2019. január 15-éig útjára indítjuk az Észak-erdélyi Szövetséget, a Máramaros, Szatmár, Szilágy és Beszterce-Naszód megyei közgyűlések, Nagybánya, Szatmárnémeti, Zilah és Beszterce megyeszékhelyek és a megyei jogú városok szövetségét.

A cél a román állam megerősítése a térség gazdasági fejlődése által, a fókusz a globális versenyképességre irányul.

Ezzel a kezdeményezéssel nem csupán regionális vagy országos szinten akarunk kiemelkedni, hanem Európának is valami jót akarunk adni, támogatni akarjuk az európai kezdeményezést, hogy például Ukrajnát közelebb hozzuk a stabilitáshoz és egyensúlyhoz” – ecsetelte elképzeléseit a Mediafax hírügynökségnek adott nyilatkozatában a nagybányai elöljáró.

Elmondása szerint amúgy nem lesz vezetői struktúrája a szövetségnek, hanem „kollegiális rendszer” lesz, a megtárgyalt projekteket két hétre nyilvános vitára bocsátják, és elektronikus rendszer keretében nyilváníthatnak véleményt az érintettek.

{K2}

Fejlesztenék az infrastruktúrát

Cherecheș szerint az új struktúra támogatja a közúti és a vasúti infrastruktúra fejlesztését. „Az első dolog, amire gondolunk, egy gyorsforgalmi út vagy egyfajta autópálya Nagybánya és Szatmárnémeti között, amit kiegészítene Nagybánya metropoliszövezetének körgyűrűje.

Ezt meghosszabbítanánk Felsőbánya, egy másik úttal pedig Máramarossziget felé, hogy a kisebb városok is fejlődésnek induljanak. Egy közúti híddal folytatnánk, ami Ukrajnával kötné össze Romániát, majd

elkészülne a Nagybánya–Zilah gyorsforgalmi út, illetve a feljáró az észak-erdélyi autópályára.

Közúti és vasúti infrastruktúrát akarunk Beszterce irányába is” – emelte ki Cherecheș. Hozzátette: ezzel párhuzamosan idegenforgalmi, kulturális, oktatási és sportprojektjeik is lesznek, mint ahogy a szakoktatásra is hangsúlyt kívánnak fektetni.

Informális regionalizáció

„Fontos dolgok, amelyeket a Nyugati Szövetséghez csatlakozott kollégáink is kigondoltak, és arra számítok, hogy

megtörténik Románia informális regionalizációja,

és ennek alapját a gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődési vágyból létrehozott szövetségek jelentik majd. Hiszem, hogy a lokálpatriotizmus lesz Románia fejlődésének motorja” – összegzett az Észak-erdélyi Szövetség ötletgazdája. Cherecheș egyúttal bejelentette, hogy a projektismertetőt Bukarestben tartják majd, amit egy brüsszeli bemutatkozás követ.

{K1}

Kereskényi: első lépés

Jó kezdeményezésnek tartja a városok szövetségét Szatmárnémeti polgármestere, aki szeretne többet megtudni ezek konkrét tartalmáról, és a lehetőségekről, mielőtt bármit is lépne. Kereskényi Gábor szerdán a Krónika megkeresésére elmondta, Szatmárnémeti észak-nyugati fekvéséből adódóan két helyről is érdeklődnek a város iránt, így már korábban a Nyugati Szövetség kezdeményezői is keresték, és az Észak-erdélyi Szövetség is számít rá. „Nagyvárad és Nagykároly polgármesterével is egyeztettem, mind­kettőjüktől azt kértem, vizsgáljuk meg konkrétan, mire jó egy ilyen társulás, mi a valós tartalma” – mondta Kereskényi. Hangsúlyozta,

nyitottak minden olyan együttműködésre, amely révén a város pályázati pénzeket tud lehívni,

hiszen az európai uniós pénzek fontos szegmensét jelentik a jövőbeli terveiknek és a beruházásoknak. Például lesznek kiírások a vasút elektromossá tételére, tehát ezt meg lehetne valósítani Kolozsvár és Nagyvárad vagy Szatmárnémeti és Nagybánya között, ám a hatályos törvény értelmében a városoknak nincs hatáskörük a vasúti beruházások terén. Hasonlóképpen korlátozottak a regionális projektek is, tehát hiába lenne Szatmárnémeti és Nagybánya önkormányzatának pénze arra, hogy a két megyehatárig megépítsenek egy gyorsforgalmi utat, így összekötve a két várost, hasonló beruházásokat a törvények nem tesznek lehetővé, nem az önkormányzatok hatáskörébe tartoznak az ilyen infrastrukturális fejlesztések. Kereskényi amúgy a különböző szövetségek megalakulását első lépésnek tekinti, ám ezeket meglátása szerint meg kell tölteni konkrét tartalommal, ami további lépéseket feltételez. „Jelenleg a naiv, jóhiszemű emberek egy része azt hiszi, ez egy csodálatos dolog, és holnaptól dőlni fog a pénz, a szélsőségesek pedig azt vizionálják, hogy megkezdődött Románia szétszedése. Ezért is fontos tisztázni a konkrét tartalmakat, lehetőségeket” – fogalmazott lapunknak a polgármester.


Robu egyelőre nem befogadó szövetségben gondolkodik

A Nyugati Szövetség egyelőre nem fogadhat be más elöljárókat is, az ugyanis kompromittálná az eredeti ötletet, mivel az emberek mielőbb konkrét eredményeket szeretnének látni – szögezte le Nicolae Robu, Temesvár polgármestere, amikor arról faggatták, hogy máris több város jelezte, szívesen csatlakozna a négyekhez, vagyis a Béga-parti város, Arad, Nagyvárad és Kolozsvár újonnan létrejött szövetségéhez. „Lépésről lépésre kell haladnunk, nyitottak leszünk, tárgyalunk, most is meg lehet bennünket keresni. Az eredményeket kell előtérbe helyeznünk” – szögezte le Robu, jelezve egyúttal, hogy kormánypárti polgármesterek is megkeresték már a Nyugati Szövetségbe tömörült négy elöljárót.