Külföldi diplomatáknál lobbiznak a székelyföldi auto­nó­miáért

Bíró Blanka 2018. december 07., 10:36

Különböző országok nagykövetségeit tájékoztatja Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő a székelyek autonómiaköveteléseiről.

Fotó: Beliczay László

A Magyar Polgári Párt (MPP) RMDSZ-es színekben törvényhozói mandátumot szerzett politikusa csütörtöki sajtótájékoztatóján emlékeztetett, már a nyár folyamán levélben fordult több állam romániai külképviseletéhez, személyes találkozót kérve annak érdekében, hogy tájékoztassa őket a székelység, a romániai magyarság követeléseiről, valamint arról, hogy a tavaly decemberben benyújtott autonómiatervezetet a szakbizottságokban és a plénumban is elutasították.

Eddig Marco Giungi bukaresti olasz és Valerij Kuzmin orosz nagykövettel, továbbá Németország, valamint az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének politikai szakértőjével találkozott. Ezen túlmenően a brit, a francia és a lengyel külképviseletek vezetőivel is egyeztetni fog.

Kulcsár-Terza József kifejtette, az eddigi megbeszélésekből arra a következtetésre jutott, hogy a diplomatákat érdekli Székelyföld, az erdélyi magyarok helyzete, amelyről reális képet szeretnének kapni. Az MPP-s politikus elmondta, amikor az autonómiakövetelésről beszélt, tárgyalópartnerei tisztában voltak vele, mit jelent a területi önrendelkezés, hogy az nem jár határmódosítással.

Viszont meglepetésére voltak olyan ügyek, amelyekről nem tudtak, így például a zászlóperekről, a himnuszperről vagy a HVIM-aktivisták terrorperéről.

Arra kérte a nagykövetségek vezetőit, diplomáciai úton szólítsák fel Romániát, hogy kezdje el a tárgyalásokat a székelység képviselőivel a területi autonómiakövetelésekről. Kulcsár-Terza abban bízik, hogy eljön a idő, amikor az autonómiastatútumot minden magyar parlamenti képviselő közösen nyújtja be a román parlamentben.

A képviselő különben üdvözölte az RMDSZ kezdeményezését, hogy emeljék törvényerőre a Gyulafehérvári nyilatkozat kisebbségekre vonatkozó passzusait, és emlékeztetett, hogy az MPP ezt már évek óta szorgalmazza. Kifejtette, a román pártok ezt valószínűleg nem szavazzák meg, és az autonómiatervezethez hasonlóan lesöprik az asztalról, de szerinte ennek ellenére is fontos, hogy a magyarság képviselői elmondják, mit akarnak.

{K1}