Szijjártó arról biztosította Meleșcanut, hogy az erdélyi gazdaságfejlesztési program mindenkinek jó

Hírösszefoglaló 2018. december 06., 12:40

Mind a magyar, mind a román kormánynak az a célja, hogy a két ország közötti javuló kapcsolatok dinamikáját fenntartsa – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek az EBESZ külügyminiszteri tanácsa milánói ülésének keretében csütörtökön.

Szijjártó Péter és Teodor Meleșcanu (archív felvétel) Fotó: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

Szijjártó Péter elmondta, hogy telefonon beszélt Teodor Meleșcanu román külügyminiszterrel. „Kölcsönösen biztosítottuk egymást, hogy ez az érdeke mindkét országnak, különös tekintettel az európai jövőről zajló vitákra, valamint a Románia területén, Erdélyben és a Székelyföldön élő magyar nemzeti közösségre” – közölte. A miniszter hozzátette: megerősítették, hogy a jó kapcsolatnak érdekében fenntartják elkötelezettségüket.

Biztosítottam a román kollegát arról, hogy az erdélyi gazdasági fejlesztési program nemcsak az ott élő magyarság, hanem egész Románia érdekeit szolgálja,

hiszen azok a gazdasági szereplők, akik az erdélyi gazdaságfejlesztési programból támogatást kapnak, Románia területén működnek, ott fizetnek adót, így az egész román gazdaságot erősítik. Emellett természetesen a helyi magyar nemzeti közösségek erősödéséhez is hozzájárulnak, de ez nemcsak Magyarország, hanem Románia érdeke is, hiszen mi úgy tekintünk az ott elő magyar nemzeti közösségre mint amely összeköti a két országot” – mondta Szijjártó Péter.

{K1}

{K2}

{K3}