Mélyponton: 25 százalék alatt a kormányzó szociáldemokraták támogatottsága

MTI 2018. december 06., 12:09

Történelmi mélypontra, 25 százalék alá esett vissza a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatottsága az IMAS közvélemény-kutató intézet friss felmérése szerint – közölte csütörtökön a Hotnews.ro ellenzéki hírportál.

Fotó: Inquam Photos/Octav Ganea

Az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) megrendelésére végzett felmérés szerint a PSD-re most a választók 24,9 százaléka adná voksát.

Ez nemcsak ahhoz képest nagy visszaesés, hogy a 2016-os decemberi parlamenti választásokon a PSD-lista a voksok 45,5 százalékát seperte be.

A szociáldemokraták eddig mindig 30 százalék feletti támogatottságot élveztek, és akkor is Románia legerősebb pártjának számítottak, amikor a jobboldalnak sikerült koalíciós kormányt alakítania.

A PSD Victor Ponta vezetésével 2012-ben a parlamenti helyek 37 százalékát szerezte meg, 2008-ban Mircea Geoană elnöksége idején pedig 33 százalékos eredményt ért el. Ahogyan az elemzők elsősorban Liviu Dragnea pártelnöknek tulajdonították a PSD két évvel ezelőtti, történelmi léptékű választási sikerét, úgy sokan a párt mélyrepülését is a korrupcióváddal másodszor is bíróság elé állított pártelnök népszerűségének visszaesésével magyarázzák.

Az IMAS-felmérés szerint a PSD legfőbb riválisa, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) 23,3 százalékra jött fel a két évvel ezelőtti 20 százalékról.

Az adatsor szerint az USR látványosan megerősödött: míg a 2016-os választásokon 8,8 százalékot ért el, most a választók 14,8 százalékának támogatására számíthat.

A kisebbik kormánypárt, a liberális ALDE csaknem megduplázta, a két évvel ezelőtti 6 százalékról 11,7 százalékra növelte támogatottságát. Nem kerülne már be a parlamentbe a Traian Băsescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Párt (PMP), amely 2,4 százalékra esett vissza. Megjelent viszont egy újabb párt a jobboldalon, a Dacian Cioloș volt miniszterelnök vezette Románia Együtt párt, amelyet az IMAS felmérése 8,2 százalékra taksál.

Az RMDSZ a felmérés szerint most a voksok 5,8 százalékára számíthat.

A felmérést telefonos módszerrel, több mint ezer romániai választópolgár megkérdezésével novemberben végezték, a hibahatár 3,1 százalék.