Botrány a képviselőházban: az ellenzék szerint felfüggesztették Dragneát házelnöki tisztségéből

Hírösszefoglaló 2018. december 05., 13:48

Botrányba fulladt a román képviselőház ülése szerdán, miután az ülést vezető Florin Iordache alelnök a házszabályra hivatkozva megtagadta, hogy szavazásra bocsássa a Liviu Dragnea szociáldemokrata házelnök leváltását célzó ellenzéki kezdeményezést.

A PNL szerint felfüggesztették tisztségéből Liviu Dragneát és Florin Iordachét (illusztráció) Fotó: Facebook/PopescuPublic

Később az ellenzék „saját” ülésvezetője irányításával megszavazta a házelnök leváltását, amit a kormányoldal nem ismer el. A hatályos szabály szerint a házbizottság bármely tagjának visszahívását csak annak a frakciónak a vezetője javasolhatja, amely őt a tisztségre jelölte, márpedig a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője nem kért ilyesmit – számolt be az MTI.

Az ellenzék arra alapozta a lépést, hogy a szociálliberális koalíció számításuk szerint elvesztette többségét a képviselőházban, a parlament plénumának pedig szuverén joga bármilyen döntést meghozni, saját szabályzatát is felülbírálva. Miután ezt az ülésvezető megtagadta, az ellenzék hangoskodásával megakadályozta az ülés folytatását.

Az ülés már reggel szokatlanul kezdődött, amikor a képviselők a készülő ellenzéki akció miatt a szokásosnál jóval nagyobb létszámban, futva érkeztek a terembe, az ellenzéki Gabriel Pirtea képviselőházi alelnök pedig az ülésvezetői szerepet is megpróbálta – sikertelenül – kisajátítani.

Raluca Turcan, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióvezetője azt kérte, hogy tűzzék napirendre a szavazást Florin Iordache szociáldemokrata képviselőházi alelnök és Liviu Dragnea házelnök leváltásáról, amit az ülésvezető Iordache a házszabályra hivatkozva megtagadott. A többórás kölcsönös vádaskodás és hangoskodás odáig fajult, hogy az ellenzéki képviselőházi alelnök egy másik mikrofonon keresztül bejelentette, hogy átvette az ülésvezetést Iordachétól, és el is rendelte a voksolást.

A házelnök és helyettese menesztését az ellenzéki honatyák kézfelemeléssel megszavazták. Az ülést az elnöki pulpitusról vezető Iordache ezt a – nem általa elrendelt, az elektronikus szavazatszámláló rendszer igénybevétele nélkül megejtett – szavazást nem ismerte el szabályosnak.

Iordache berekesztette az ülést, de egy ideig a helyén maradt, nehogy az ellenzék elfoglalja az ülésvezetői székét. Ugyanilyen okok miatt az ellenzéki és kormánypárti honatyák is egy ideig a teremben maradtak, hogy őrizzék egymást. Liviu Dragnea házelnök nem vett részt az ülésen.

A bukaresti parlament három jobboldali ellenzéki pártjának vezetője később bejelentette, hogy Liviu Dragnea házelnököt és Florin Iordachét, a képviselőház egyik szociáldemokrata alelnökét a képviselőház plenáris ülésén felmentették tisztségéből.

Azt állították, hogy a kormányoldalnak nincs már többsége, és ezért próbálta megakadályozni a házelnök leváltásáról kért szavazást. Úgy értékelték: nem ők, hanem a kormányoldal sértette meg a házszabályt, azáltal, hogy a közvetlenül is érintett Iordache nem volt hajlandó átengedni az ülésvezetést liberális kollégájának.

A kormánypárti politikusok úgy értékelték, hogy az ellenzék a szociáldemokrata házelnök leváltását „törvénytelen gerillaakcióval” próbálta kierőszakolni, amelyet szerintük a háttérből maga Klaus Johannis jobboldali államfő irányított. A PSD nem ismerte el, hogy elfogyott volna a Dăncilă-kormányt támogató parlamenti többség, ezt azonban csak a házszabályt tiszteletben tartó voksolásokon hajlandók bizonyítani.