A december elsején „ünneplő” RMDSZ-es politikusokat bírálja az Erdélyi Magyar Néppárt

Krónika 2018. december 04., 18:15

Az Erdély elcsatolását kimondó Gyulafehérvári nyilatkozat elfogadásának századik évfordulóján a román hatóságokkal „ünneplő” magyar politikusokat bírálja az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP).

Kirei Melinda városi tanácsos az RMDSZ Bihar megyei szervezete nevében koszorúzott december elsején Nagyváradon Fotó: Ebihoreanul.ro

Az alakulat nagyváradi szervezete kedden kibocsátott közleményében úgy fogalmaz: bár a december 1-jei történelmi események semmilyen okot nem adnak a magyar közösség számára az ünneplésre, egyes magyar politikai szereplők mégis több városban – így a bihari megyeszékhelyen is – együtt „ünnepelték” a helyi hatóságokkal Erdély elcsatolását.

A néppárt szerint az RMDSZ nagyváradi városi tanácsosi frakciója nevében Kirei Melinda önkormányzati képviselő megemlékező koszorú helyezett el a nagyváradi központi ünnepségen.

Az EMNP szerint „komoly hagyományokat ápol” ezzel az RMDSZ nagyváradi és Bihar megyei szervezete, amelynek vezetősége korábban Kiss Sándor volt elnök és Szabó Ödön parlamenti képviselő, valamint Biró Rozália szenátor társaságában koszorúzott december 1-jén. „Bár Kisst első fokon nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélték hatalommal való visszaélés, pénzmosás, csúszópénz elfogadása és befolyással való üzérkedés miatt és eltűnt a közéletből, az RMDSZ-es helyi tisztségviselők román nemzeti ünnephez való hozzáállása azonban semmit nem változott” – állapítja meg az EMNP. Az alakulat szerint Kirei Melinda tanácsost semmi és senki nem kötelezte arra, hogy „a magyarság számára oly tragikus, száz évvel ezelőtti eseményeket ünnepelje”, mégis jelen volt a Szent László téren megtartott rendezvényen.

A néppárt sajnálatosnak nevezi, hogy az RMDSZ vezetői nem csupán az országos politikában, a bukaresti hatalmi játszmák során „szolgálják ki feltétel nélkül a román főhatalmat, de helyi szinten is, megfelelési kényszerből, vagy anyagi-politikai hasznot remélve, folyamatosan túlteljesítenek”. Az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezete arra kéri az RMDSZ nagyváradi tanácsosát és teljes frakcióját, hogy értékelje át az elmúlt száz év történelmi eseményeiről kialakított nézeteit, s biztassa erre szatmári, zilahi, nagykárolyi vagy épp révi kollégáit is, akik szintén részt vettek a helyi, december 1-jei rendezvényeken, ahol koszorúztak és „ünnepeltek”.

{K1}