Szolidaritásként a székely zászló színeiben pompázott december elsején a tévétorony Pécsett

Krónika 2018. december 02., 13:25

Pécs városa különleges díszkivilágítással állt ki a 100 évvel ezelőtt Magyarországtól elszakított részeken élő székelyek mellett: a helyi tévétorony december 1-jén a székely zászló színeiben tündökölt a nemzeti együvé tartozás kifejezéseként.

Fotó: PécsMa

A PécsMa.hu hírportál cikke szerint a dunántúli város önkormányzata a tévétoronynak a székely zászló színeit idéző – kék-sárga-kék – díszkivilágításával jelképesen kjvánta kifejezni szolidaritását nemcsak a székelyek, hanem az elcsatolt részek magyarjai, a hátáron túl élő magyarok iránt.

„Száz évvel Erdély elcsatolása után kötelességünk a magyar nemzet egységének kinyilvánítása, az oszthatatlan magyarságért való kiállás. Európa ismét történelmi válaszút előtt áll, ezért számunkra létkérdés a nemzeti összefogás” – mondta Őri László, Pécs alpolgármestere a kezdeményezés kapcsán.

Az elöljáró hozzátette, a tévétorony díszkivilágításával jelképesen fejezik ki együvé tartozásukat nemcsak székely testvéreik, hanem minden nemzettársuk iránt, éljenek a Kárpát-medence bármely szegletében.

Baranya megye székhelyének polgármestere, Páva Zsolt közölte: Pécsnek van egy nagyszerű adottsága, a tévétorony, amelyet a fénytechnika segítségével meg tudnak festeni, és korábban volt már példa arra, hogy nemzeti színű lett. „December 1-jén kézenfekvő, hogy a székely zászló színeivel világítjuk ki a tévétornyot, a kezdeményezést szívesen támogatom, ezzel kifejezve szolidaritásunkat. Ez a nap nem örömteli a magyarok számára, hiszen 100 éve ezzel a döntéssel nagyon sok honfitársunk került át egy másik országba, így a velük való együttérzést szeretnénk hangsúlyozni” – idézte a PécsMa Páva Zsoltot.

Fotó: Pécs.Ma

Egyébként a 197 méter magas pécsi tévétorony a Mecsekben, az 535 méter magas Misina csúcsán áll. 1973. április 4-én nyílt meg, azóta Magyarország legmagasabb épülete.

Mint arról beszámoltunk, Óbuda-Békásmegyer önkormányzata szombaton székely zászlót helyezett ki az összes III. kerületi közintézményre, Bús Balázs polgármester kezdeményezésére, hogy kifejezze szolidaritását az erdélyi magyarsággal, illetve a székely nemzeti közösséggel.