Titokzatos körülmények között bukkant a hat éve Hollandiában ellopott Picassóra egy írónő Tulcea megyében

Rostás Szabolcs 2018. november 18., 14:24

Állítólag névtelen bejelentés alapján bukkant az évszázad rablásaként elhíresült, román tolvajok által elkövetett hollandiai bűncselekmény során ellopott egyik Picasso-alkotásra egy román származású írónő.

Mira Feticu írónő egy másolat alapján vélte beazonosítani az ellopott Picassót (fent) Fotó: Facebook

A Hollandiában élő Mira Feticu szombaton este átadta a hat éve eltulajdonított festményt Hollandia bukaresti nagykövetségének. Az író egy holland portálnak elmondta, tíz nappal ezelőtt román nyelven írt levelet kapott ismeretlen feladótól, aki közölte vele, hol találja meg Romániában, Tulcea megyében Picasso bohócfejet ábrázoló festményét.

Feticu egy magándetektív társaságában az országba utazott, és a megadott helyszínen, állítólag egy kő alatt, műanyag fóliába csomagolva megtalálta a piaci értékét tekintve több mint tízmillió dollárra rúgó alkotást.

„Nem vagyok szakértő, de az eltűnt Picassónak tűnik. Azt hiszem, a festmény Hollandia tulajdona, ezért átadtam a nagykövetségnek” – nyilatkozta az Nrc portálnak az írónő, akit egyébként már korábban megihletett a rablás sztorija, és 2015-ben Tascha címmel regényt írt a románok által elkövetett bűncselekményről.

Ha valóban a legnagyobb avantgárd festő alkotása került elő, megoldódhat a román elkövetők főszereplésével elkövetett, az évszázad műkincslopásaként emlegetett bűncselekmény rejtélye. Három román férfi 2012 októberben hét nagy értékű festményt – köztük Picasso-, Matisse-, Monet- és Gauguin-alkotást – ellopott a rotterdami Kunsthal Múzeumból, az eltulajdonított alkotásoknak azóta nyoma veszett. A tolvajok éjszaka alig két perc alatt lopták el a 18 millió euróra biztosított festményeket, egyetlen ajtó felfeszítésével jutottak be a kiállítóterembe.

A román főügyészég szervezett bűnözés és terrorizmus elleni főosztálya (DIICOT) 2013-ban hat személy ellen emelt vádat a műkincsrablás ügyében. A fővádlott, Radu Dogaru anyja a bíróságon előbb azt vallotta, hogy elégette a festményeket, később arról beszélt, hogy ismeretlen személynek adott át ötöt. A román rendőrség az ügy fejleménye kapcsán közölte, hogy Hollandia bukaresti nagykövetsége értesítette a román hatóságokat az előkerült festményről, amelyet át is adtak a rendőrségnek, az alkotást pedig szakértői vizsgálat céljából a jövő héten eljuttatják a bukaresti Képzőművészeti Múzeumnak.