Sabin Gherman és Tőkés László is felszólal az SZNT sepsiszentgyörgyi nagygyűlésén

Krónika 2018. november 17., 22:34

Tőkés László európai parlamenti képviselő és Sabin Gherman transzilvanista aktivista is felszólal a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) vasárnap Sepsiszentgyörgyön rendezendő nagygyűlésén.

Fotó: Barabás Ákos

A szervezet megalakulásának századik évfordulója alkalmából szervez centenáriumi székely nagygyűlést a háromszéki megyeszékhely főterén, amelyre a székelyeket és a velük szolidaritást vállaló erdélyi magyarokat várják. A nagygyűléssel a székelység autonómiaigényének akarnak súlyt adni, amelyet a közösség vezetői Bukarestben, valamint nagy nemzetközi intézmények székhelyén, Strasbourgban, Genfben és New Yorkban is igyekeznek megjeleníteni.

Az SZNT szerint az eseményen áttekintik az elmúlt egy évszázad eseményeit, a székely önrendelkezési törekvések állomásait, felidézik nagy egyéniségeink gondolatait.

Ugyanakkor arra is keresik a választ, hogy mit tehetnek a mai székelyek, hogy a történelmi tanulságokból merítve továbbra is többségi közösségként valósítsák meg a szabadság intézményeit „ősi szálláshelyükön, a székely hazában”. „Ezzel üzenjük meg Bukarestnek és a nagyvilágnak: a székelyek nem mondanak le autonómiaigényükről! Itt az alkalom, legyünk minél többen, akik személyesen kívánunk cselekedni az autonómia megvalósításáért” – szerepel az SZNT felhívásában.

A program szerint beszédet mond a vasárnapi nagygyűlésen Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke és Mezei János, a Magyar Polgári Párt (MPP) országos választmányának elnöke. Felszólal ugyanakkor Sabin Gherman publicista, transzilvanista aktivista és házigazdaként beszédet mond Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke. Az eseményen közreműködik a barátosi Ferencz Ernő Fúvósegyesület zenekara, a Szekler együttes, Vesztergám Miklós tárogatóművész és Mátis Adrienn ötödik osztályos népdalénekes.