Felmentették a korrupció vádja alól Dumitru Dragomirt, a román labdarúgóliga volt elnökét

MTI 2018. november 13., 16:02

Felmentette jogerősen kedden a bukaresti táblabíróság Dumitru Dragomirt, a román Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) volt elnökét, akit első fokon még hét év szabadságvesztésre ítéltek egy korrupciós perben.

„Tiszta a keze”. A bíróság másodfokon már nem találta vétkesnek a labdarúgóliga egykori „Don Corleonéját”

Az ügyészség a román bajnokság televíziós közvetítési jogainak eladása során elkövetett adócsalás, sikkasztás és pénzmosás gyanúja miatt indított eljárást a volt vezető ellen, akit 2016 júniusában első fokon a bíróság vétkesnek talált. A táblabíróság keddi ítélete azonban valamennyi bűncselekmény alól felmentette Dragomirt.

Dragomir négy cikluson keresztül, 1996-tól 2013-ig vezette a román bajnokságot szervező ligát.

Azért vették őrizetbe 2014 áprilisában, mert az ügyészség meggyanúsította, hogy 2011 és 2013 között 3 millió euróval károsította meg az LPF-et úgy, hogy a televíziós közvetítési jogok értékesítésekor fiktív cégeket iktatott közbe, és az ezek által felszámolt jutalék egy részét eltulajdonította.

Az ügyben tavaly augusztusban vádat emeltek a Digi cégcsoport több jelenlegi és volt vezetője ellen is, akiket megvesztegetéssel gyanúsítottak. A vádhatóság szerint a telekommunikációs cég vezetői Dragomir megvesztegetésével akarták elérni, hogy a sportvezető részesítse előnyben az általuk benyújtott pályázatot. A román bajnokság 2008 és 2011 közötti három idényét az akkor Romániában RCS és RDS nevet viselő Digi csoport vásárolta meg 101 millió euróért.