Őrizetben az adócsaló „életmentők” – az időseket csőbe húzó gyanúsítottak 8 millió lejjel károsították meg az államot

Bede Laura 2018. november 13., 19:39

Ingyenes egészségügyi vizsgálatokat ajánlva, majd több ezer eurós termékeket kínálva vertek át csalók időskorú embereket. Az adócsalással gyanúsított személyeket a hétvégén harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezték Nagyváradon.

A pénztárcájukat is „átvizsgálták”. A hiszékenység a betegségeknél is több áldozataot szed

Előzetes letartóztatásba helyeztek a hétvégén Nagyváradon három személyt, akik egészségügyi vizsgálatnak álcázott termékbemutatókon több millió lejjel károsították meg az embereket. A Bihar megyei bíróság portálján szereplő információk szerint a harminc napra őrizetbe vett emberek közül – nevük alapján – ketten magyarok. T. Andreea és Daniel G. bukarestiek, míg Sz. Attila nagyváradi. Az ügyben további hét embert gyanúsítanak a fővárosból, Váradról és Aradról – olvasható az Ebihoreanul.ro portálon.

A csalók módszere kapcsán kiderült,

call centerrel, telefonos elérés módszerével kerestették fel a kizárólag időskorú embereket, akikkel a helyszínen jelenléti ívet írattak alá, mely egyben beleegyező nyilatkozat volt, hogy adataikat más termékbemutatókon is felhasználhatják.

Külön odafigyeltek arra, hogy a vizsgálaton a sértetteken kívül más személy, hozzátartozó még véletlenül se vegyen részt. A kisnyugdíjasoknak ingyenes szűrést ajánlottak ultratermográf módszerrel, amelynek során a szervezetet infravörös szkennelésnek vetik alá arra alapozva, hogy minden betegség megváltoztatja a beteg szervek hőmérsékletét. A vizsgálatokon fura módon minden páciens betegnek bizonyult, ekkor ajánlották nekik a „csodaműszereket”, amelyek megmentik az életüket. A termékek között szerepelt masszázst és fototerápiát biztosító eszköz, speciális matrac, gyógyszemüveg és olyan óra, amely javítja a vérkeringést – mindezt több ezer eurós összegekért kínálták.

Az üzlet jövedelmező volt: a csoport tagjai kevesebb mint négy év alatt több mint 30 millió lej értékben adtak el gyógyászati eszközöket

– közölték a hatóságok, akik a hétvégén vetettek véget a csalóakciónak. Az információk alapján T. Andreea, a Comple Med Solution ügyvezetője a múlt évben 1,5 millió lejt gyűjtött, míg a Daniel G. által képviselt Impulser Group International és Altmedical International bevétele az elmúlt négy évben 6 millió lej volt.

A vizsgálat eredményei alapján a termékek többségét Kínából vásárolták, és „fantomcégek” biztosították a béralap közvetítését a szállító és valós gazdasági ügynökségek között, ezzel felhalmozva az adókötelezettségeket, és 8 millió lejes kárt okozva az államnak.

A rendőrök négy megyében és a fővárosban tartottak házkutatást, amely során 244 ezer lejt, 25 ezer eurót és 37 ezer forintot koboztak el,

valamint orvosi vizsgálatokban használatos műszert, különböző dokumentumokat és okiratokat találtak.

A hatóságok 28 helyszínen kutattak, a cégek székhelyén és néhány gyanúsított lakásán. Az érintettek ellen adócsalás, adócsalásban való bűnrészesség, okirat-hamisítás, csalás, csalásban való bűnrészesség, egy szakma vagy tevékenység engedély nélküli gyakorlása, pénzmosás vádjával indult eljárás.

Egyébként Erdély különböző pontjain több más cég álcázott egészségügyi felmérésnek termékbemutatókat, amelyeken kizárólag időskorú emberek vehettek részt. A helyszínen felmutatott termékeket vásároltatták meg a résztvevőkkel, a kiskereskedelmi áraknál aránytalanul nagyobb, nem egy esetben tízszeres áron.