Kolozsvári koncertsiker: zeneszeretet határok nélkül

Bede Laura 2018. november 08., 17:49

Telt házas koncerttel nyitotta szerda este közös turnéját a kolozsvári FUNKorporation és a lettországi Very Cool People zenekar. A kincses városbeli Atelier kávéházban összegyűlt közönség nagy lelkesedéssel fogadta a funk, dzsessz, reggae és rock stílust képviselő együtteseket.

A túlzott koncentráció okozta feszültség hiányában csak a zene és zenélés iránti szeretet nyilvánult meg Fotó: Bede Laura

Elsőként a hazai formáció csapott a húrok közé, és nem is akárhogyan. A 2011-es megalakulás óta több mint 250 koncertet adó banda otthonosan mozog a színpadon, a tagok összehangoltan játszanak és a túlzott koncentráció okozta feszültség hiányában csak a zene és zenélés iránti szeretet nyilvánult meg.

Az erdélyi színtér közkedvelt szereplői a régi dalokon kívül a nemrég megjelent Purple love és Hold on through című zeneműveket is előadták.

Horváth Hannah és Székely Erika erőteljes hangja és energikussága nagyot dobott a produkción, amelyet a funky groove-ok, a merész basszus, erős fúvósok és a finoman fűszerezett népzenei elemek tettek igazán különlegessé.

Már a dalok közötti rövid szünetben is feltűnt, hogy vegyes – magyar, román és angol nyelvű – közönség zsúfolódott be a lokálba, viszont az etnikai sokszínűség fénypontjaként lehet tekinteni arra, hogy a visszatapsolás során spanyolul kértek még egy számot.

Az újrázás után a lett zenekar lépett színpadra főként instrumentális dalokkal. A zenéjük alapját a dzsessz és a funk alkotta, de számos elemet használtak a surf, rock, klezmer és hip-hop stílusokból is.

A Very Cool People-koncert hangulatát nagyban fokozta Laura Rozenberga harsonajátéka.

A két együttes pénteken a szatmárnémeti Gravel Room-ban ad koncertet, szombaton pedig a nagyváradi Moszkva kávázóban. A turnét a temesvári Reflektor Venue koncertteremben zárják vasárnap.