Elhunyt Bessenyei István, a szatmári Harag György Társulat volt igazgatója, örökös tagja

Krónika 2018. október 30., 12:49

Méltósággal viselt betegség után, életének 63. évében elhunyt hétfőn Bessenyei István színész, rendező, a szatmárnémeti Harag György Társulat örökös tagja, volt igazgatója, a Proscenium Alapítvány elnöke – közölte a teátrum.

Fotó: Facebook/Harag György Társulat

Bessenyei István a szilágysági Égerháton született 1955. március 18-án. Elemi és középiskolai tanulmányait Égerháton, Szamosardóban és Szilágycsehben végezte, majd három évig matematika-fizika tanárként dolgozott a Szamosardói Általános Iskolában. Színházi tanulmányait a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet színész szakán végezte, Tompa Miklós osztályában. 1981-től az Északi Színház magyar tagozatának (a későbbi Harag György Társulatnak) a színésze volt.

Fotó: Facebook/Harag György Társulat

A kilencvenes évektől kezdődően rendezett is – nyugdíjba vonulását követően is számos stúdióelőadás és szilveszteri előadás rendezése köthető a nevéhez. Sokrétű színházi tevékenységei mellett a nyolcvanas évek végétől frontembere a nagykárolyi Kastélylakók Zenekarnak (szövegíró és énekes). 1990-ben elnyerték a Siculus Országos Táncdalfesztivál nagydíját.

Fotó: Facebook/Harag György Társulat

Színészi pályája során több mint száz szerepet játszott el a magyar és világirodalom legkülönfélébb műfajaiból. Nevéhez fűződik az első és mindmáig egyetlen egész estés szatmári játékfilm megrendezése is. 2012 és 2014 között a Harag György Társulat művészeti igazgatója, 2014 óta a művészeti tanács tagja volt. 2012 óta elnöke a Harag György Társulat munkáját segítő Proscenium Alapítványnak. Küldetésének érezte, hogy megismertesse és megszerettesse a színházat a fiatal generációkkal, ezért szakirányítóként aktívan részt vett diák- és műkedvelő színjátszómozgalmak szervezésében, megerősítésében is. 2016-tól a Harag György Társulat örökös tagja.

Fotó: Facebook/Harag György Társulat

Élete végéig aktív tagja volt a társulatnak, nyugdíjba vonulása után a közönség továbbra is örvendhetett játékának és sikeres rendezéseinek. Virrasztását október 31-én, szerdán, 19.30-tól tartják Szatmáron a vasút melletti református temető kápolnájában. Földi maradványait a Szatmárnémeti Északi Színház előcsarnokában ravatalozzák fel november 1-én, csütörtökön. Utolsó útjára a szatmárnémeti vasút melletti református temető kápolnájából kísérik 14 órától.