Korlátoznák az üzemanyagok árát, hogy érződjék az adócsökkentés – a Versenytanács vizsgálja a kormány tervét

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2018. október 26., 08:31

Van törvényes alap arra, hogy a kormány megszabja az üzemanyag árának felső határát – szögezte le a Krónikának Gyerkó László. A Versenytanács tagját annak kapcsán kérdeztük, hogy Eugen Teodorovici  bejelentette, jövő évtől valamilyen módon szabályoznák az üzemanyag árát.

Mit hoz a jövő? A kormány azt szeretné, ha az extra jövedéki adó eltörlését a gépkocsivezetők is megéreznék Fotó: Sándor Csilla

Felső határt szabnának az üzemanyagok árának – legalábbis ennek a lehetőségét vizsgálja a pénzügyminisztérium és a Versenytanács. Minderről minap nyilatkozott az Agerpres hírügynökségnek Bogdan Chirițoiu, a versenyhivatal elnöke.

Kiderült, annak tükrében merült fel a maximális ár megszabásának a gondolata, hogy

a szociálliberális kormány eltörölni készül a minden irányból bírált, az üzemanyagokra néhány éve kivetett extra jövedéki adót.

„Új keletű ötlet, és konzultálni fogunk a témában a pénzügyminisztériummal. Számomra abszolút legitimnek tűnik a kormány szándéka, hogy az adócsökkentés látszódjék meg a töltőállomásokon gyakorolt árakban is” – fogalmazta meg Chirițoiu. Mint részletezte, a Versenytanács mostanáig több esetben is vizsgálta, hogy az adó csökkentése vagy emelése – mint például a kenyér áfájának a csökkentése – milyen hatással bírt, és valamennyi esetben bebizonyosodott, hogy ezek a mozgások megmutatkoztak a fogyasztói árakban is.

„Megvizsgáljuk, hogy ebben az esetben szükséges-e a plafonérték meghatározása. A romániai törvények előírnak olyan helyezeteket, amelyekben, meg lehet szabni a maximális árat vagy azt be lehet fagyasztani, és ez az előírás összhangban van az európai törvényekkel is” – mutatott rá az illetékes. Hozzátette:

Romániában eddig két esetben folyamodtak ehhez a megoldáshoz, legutóbb a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb/RCA) kötvényeknek szabtak maximális árszintet,

és az Európai Bizottság nem értékelte úgy, hogy ez illegális fellépés lett volna a bukaresti hatóságok részéről. Chirițoiu beszélt ugyanakkor arról is, hogy a Versenytanács ágazati vizsgálatot folytat az üzemanyagpiacon, a munka a végéhez közeledik, és hamarosan közlik az eredményeket. Elöljáróban annyit megjegyzett, az adatok azt mutatják, hogy a kőolaj világpiaci árának az alakulása például megmutatkozik az árképzésben, vagyis ha nő az árfolyam, drágulás van a benzinkutakon, tőzsdei csökkenéskor pedig mi is olcsóbban tankolhatunk.

Letettek a gázár korlátozásáról

Az üzemanyagok árának korlátozásáról egy hétfő esti televíziós interjúban Eugen Teodorovici pénzügyminiszter is beszélt, mint fogalmazott, az intézkedést az extra jövedéki adó eltörlésével párhuzamosan foganatosítanák. „Tárgyalunk a Versenytanáccsal, hogy találjunk egy törvényes formát arra, hogy ez a csökkenés visszaköszönjön a gazdaságban minden egyes fogyasztó számára” – idézi az Observator.tv portál a pénzügyi tárca vezetőjének az Antena 1 televízióban elhangzott szavait. Amúgy Teodorovici már szeptemberben beszélt arról, hogy vizsgálja az extra jövedéki adó eltörlésének lehetőségét, és akkor azt mondta, az év végéig javaslatot fog erre tenni.

Nem ez az első próbálkozása viszont a pénzügyminiszternek az árak korlátozására, júliusban kormányhatározat-tervezetet is kidolgozott a földgáz maximális árának megszabására, azonban két nap után levették a jogszabályjavaslatot a tárca honlapjáról, Teodorovici pedig úgy nyilatkozott, visszatérnek a témára, „amikor mindenki készen áll rá”.

Vizsgálják a pró és kontra érveket

„Van törvényes alap arra, hogy a kormány megszabja az üzemanyag árának felső határát” – szögezte le a Krónika megkeresésére Gyerkó László, a Versenytanács tagja. Mint rámutatott,

a Versenytanács tevékenységét szabályozó jogszabályban van egy cikkely, ami megengedi, hogy a kormány a versenyhivatal beleegyezésével befagyasszon bizonyos árakat.

„Több mint tíz évvel ezelőtt egyszer már aktiválták ezt a cikkelyt, és a tavaly szintén, amikor a kormány hat hónapra meghatározta a kötelező felelősségbiztosítás felső határát, tehát van törvényes keret, és van precedens” – hangsúlyozta Gyerkó László. Hozzátette, az üzemanyag árának szabályozásáról még nincs döntés, ám megkezdődött és folyamatban van erről az egyeztetés a pénzügyminisztérium és a Versenytanács vezetői között. Az elkövetkező időszakban összevetik a pró és kontra érveket, majd megszületik a döntés, hogy aktiválják, vagy sem a vonatkozó törvénycikkelyt. Gyerkó László is kiemelte, az egyeztetések alapja az, hogy a kormány az üzemanyagok extra jövedéki adójának eltörlését tervezi, azonban attól tartanak, ez nem tükröződik majd az árakban, a töltőállomásoknál nem lesz olcsóbb a benzin és a gázolaj, a gépkocsivezetők nem érzik meg az intézkedés pozitív hatását, az adó értéke a forgalmazóknál marad. 

A szakember felidézte, hogy amikor az alapélelmiszerek áfáját 19 százalékról 9 százalékra csökkentették, akkor is vizsgálták, hogy megjelenik-e az adócsökkentés az árakban, végül a kormány akkor mégsem szabott felső határt. Az üzemanyag esetében azonban most fontolóra veszik, hogy megszabnak egy referenciaárat, aminél drágábban nem lehet adni majd az üzemanyagot a töltőállomásoknál.

Még dolgoznak az árfigyelőn

A Versenytanács tagja kérdésünkre megerősítette, hogy jelenleg is zajlik egy ágazati kivizsgálás kartellgyanú miatt a hazai üzemanyagpiacon, ezt valószínű jövő év elején zárják le, a következtetések, adatok akkor lesznek nyilvánosak. Gyerkó Lászlót ugyanakkor arról is kérdeztük, hogy a tavaly bejelentett tervek szerint az idei év közepére el kellett volna készülnie németországi mintára az árfigyelőnek, ami mintegy másfél ezer üzemanyagtöltő állomás díjszabásait monitorozta volna, erre azonban máig nem került sor. Válaszában a szakember leszögezte, dolgoznak az ügyön. „Folyamatban van, nem mondtunk le róla, de nehézkesen haladunk, lépésről lépésre próbáljuk összerakni, ám bonyolult a procedúra, informatikai  háttérre van szükség” – részletezte a helyzetet Gyerkó László. Mint ismeretes,

az árfigyelő jelenleg csak Bukarest szintjén a fogyasztói kosárban levő élelmiszeripari termékek esetében működik.

Ezt is ki szeretnék terjeszteni országos szintűre, és alkalmaznák az üzemanyagok esetében is. Szerettük volna a Mol Románia illetékeseit is megszólaltatni a témában, azonban nem kívánták kommentálni a kormány terveit.