„Babakötvényt” tervez a román kormány: évi 600 lejes állami támogatás járna a kiskorúaknak egy új jogszabályjavaslat értelmében

Bálint Eszter 2018. október 24., 10:02

Életkezdési támogatás bevezetését tervezi a román kormány: évi 600 lejes állami támogatást és 3 százalékos kamatot nyújtanának azoknak a kiskorúaknak, akiknek a szülei évente legalább 1200 lejt félretesznek a junior egyéni megtakarítási számlán.

Új lehetőség. Évi 600 lejjel belepótolna a román kormány a kiskorúak életkezdésébe Fotó: Barabás Ákos

A 2019-es évtől kezdődően évi 600 lejes állami támogatást kaphatnak a kiskorúak egy, a szociálliberális kormány által kidolgozott sürgősségi kormányrendelet-tervezet értelmében. A gROwth – junior egyéni megtakarítási számla elnevezésű kormányprogramról kedden számolt be a Mediafax hírügynökség. Mint rámutattak, a jogszabálytervezet értelmében

a Junior egyéni megtakarítási számlát automatikusan megnyitják a gyerek nevére az Államkincstárnál, nincs szükség arra, hogy a szülők, a kiskorú más törvényes képviselői vagy általuk felhatalmazott személyek ezt kérvényezzék.

A sürgősségi kormányrendelet-tervezet ugyanakkor azt is előírja, hogy valamennyi kiskorúnak egyetlen ilyen juniorszámlához van joga, a számlára pedig a kiskorú törvényes képviselője vagy bárki más lejben helyezhet el különböző pénzösszegeket.

„2019-től kezdődően a számlák tulajdonosai évi 600 lejes állami segélyben részesülnek 18 éves koruk betöltéséig azzal a feltétellel, hogy az illető számlán elhelyezett pénzösszegnek adott évben legalább 1200 lejnek kell lennie. Abban az esetben, ha minden naptári év végén a befizetett összeg kevesebb, mint a minimális 1200 lej, úgy a számla tulajdonosa nem kapja meg az állami támogatást, de a számla egyenlegéért jár a kamat” – szerepel a rendelet tervezetében, ami szerint a kamat évi 3 százalékos, és az állami támogatással egyetemben adómentes.

A jogszabályjavaslat egyúttal azonban azt is előírja, hogy az egy év leforgása alatt letétbe helyezett összeg nem haladhatja meg az előző év utolsó napján érvényes árfolyamon számolva a 100 ezer eurót.

A juniorszámlán szereplő összegeket nem lehet kivenni, amíg a tulajdonos be nem tölti a 18. életévét.

Kivételt olyan egészségügyi kiadások képezhetnek, amelynek során a kiskorút halálos betegség esetén kezelésnek vetik alá, illetve a kiskorú elhalálozása esetén is hozzá lehet jutni a letétbe helyezett összegekhez. Tizennyolc évesen a számla tulajdonosa vagy törvényes képviselője teljes egészében lehívhatja az összeget a számláról.

A számlán levő összegek addig nem képezhetik kényszervégrehajtás, sem más tranzakció tárgyát, nem lehet azokat másnak átadni vagy zálogba helyezni; ha valaki hasonlóval próbálkozna, a műveletet semmissé nyilvánítják. A junior megtakarítási számlán a tervezet értelmében 2018 decemberétől lehetne pénzösszegeket elhelyezni.

A román és magyar állampolgársággal rendelkező kiskorúak számára tehát újabb lehetőség kínálkozik a megtakarításra, miután idén januártól a magyar kormány elindította a határon túl élő családokat segítő Köldökzsinór programot, ami a Magyarországon babakötvényprogramként emlegetett támogatáspolitika újragondolt verziója. Amint arról korábban írtunk, a január 1-jén elindított program egyik eleme a 64 125 forintos egyszeri anyasági támogatás, a másik pedig a babakötvény, amelynek elindításához az állam 42 500 forintot biztosít, később pedig évenként kamattámogatást.