Terebélyesedik a magyar összefogás a keresztény családért a hétvégi népszavazás előtt

Bálint Eszter 2018. október 03., 18:56

A hétvégi referendumon való részvételre és igennel szavazásra buzdított szerdán Nagyváradon Böcskei László római katolikus és Csűry István református püspök, Soltész Miklós egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár és Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő.

Böcskei László, Soltész Miklós, Szabó Ödön és Csűry István Fotó: Bálint Eszter

A család meghatározásáról szóló, október 6–7-ére kiírt népszavazáson való részvételre és igennel való szavazásra buzdított szerdai nagyváradi sajtótájékoztatóján Böcskei László nagyváradi római katolikus és Csűry István királyhágómelléki református püspök, Soltész Miklós magyarországi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő.

A felek egyetértettek abban, hogy a házasság kizárólag egy férfi és egy nő között önkéntes alapon létrejött életközösséget jelenthet.

Böcskei bátorságra int

Böcskei László felszólalásában kiemelte az összefogást, ami a kezdeményezést övezi immár három éve, legyen szó a különböző egyházakról, a civil szféráról vagy a politikumról. Emlékeztetett: a romániai katolikus püspöki konferencia már korábban állást foglalt a referendum témájában igennel szavazásra biztatva a híveket. A nagyváradi püspök ugyanakkor kiemelte, hogy nagyon komolyan kell venni a megadatott lehetőséget, és ki kell állni a keresztény családkép mellett. Mint fogalmazott,

Isten a saját képére teremtette az embereket, „ez pedig határozott állásfoglalásra késztet, hogy ezt és a keresztény értékrendet, családi modellt megvédjük, ami isteni eredetű”.

„A keresztény családi képet akarjuk megvédeni” – szögezte le Böcskei László, aki szerint különben bátorságra is szükség van ahhoz, hogy az emberek felvállalják ezt az álláspontot, ezért ő mindenkit arra buzdított, hogy vegye a bátorságot, és szavazzon.

Soltész is kiáll az igen mellett

Soltész Miklós államtitkár úgy vélekedett, súlyos, felelős döntés előtt áll Románia. Mint hangsúlyozta, Európa-szerte az egyik legnagyobb kihívást a demográfia jelenti. Erre Brüsszel és több ország is a migrációt látta megfelelő megoldásnak, ám egyre többen ismerik fel, hogy ez tévút, szembefordulnak ezzel, és belátják, hogy a megoldást a család, a családok megerősítése jelenti. „Ezért nagy feladat, és nem mindegy, hogy milyen választ adnak a szavazók” – mondta. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy az Európai Uniót egykor zsidó és keresztény gyökereken alapuló közösségként teremtették meg.

Az államtitkár külön gratulált a Koalíció a Családért nevű csoportosulásnak az elvégzett munka mellett azért is, hogy a közös cél összehozta az egyházakat, majd Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök 2016-ban elhangzott szavait idézte, mondván, hogy teljes mértékben egyetért velük.

„Én vallási fanatikus vagyok, hagyománytisztelő ember vagyok, ortodox keresztény, aki szerint a családot egy férfi és egy nő, illetve, ha az Isten is úgy akarja, gyerekek alkotják. Ha ezért vallási fanatikusnak minősülök, hát vállalom” – jelentette ki Dragnea szavaival.

Rámutatott, vannak feszültségek Románia és Magyarország között, de vannak olyan kérdések, amelyeket meg tudtak oldani az elmúlt évek, elmúlt hónapok során. „De az biztos, hogy a román politikai vezetés nagyon nagy többsége és a magyar politikai vezetés nagyon nagy többsége egyértelműen kiáll abban a kérdésben, amelyben az egyházak, a civil szervezetek és a román társadalomnak is a jól látható nagy többsége kiáll, ez pedig nem más, mint a férfi és a nő közötti kapcsolat, és a férfi és a nő közötti házassági kapcsolat” – fogalmazott Soltész.

Az államtitkár egyúttal arra biztatott mindenkit, éljen a Partiumban, a Székelyföldön vagy bárhol Erdélyben, hogy menjen el a hétvégén szavazni,

„és lehetőség szerint szavazólapjukkal támogassák azt a törekvést, amelyet a Koalíció a családokért kezdeményezett”, illetve biztassanak erre másokat is, külföldön élőket is. Zárszóként ugyanakkor a magyar alkotmányból idézett, amely szerint: „Magyarország védi a házasság intézményét mint férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony.”

RMDSZ-es rábólintás

A sajtótájékoztatón szintén jelen levő Szabó Ödön emlékeztetett, hogy az RMDSZ napokkal ezelőtt amellett szállt síkra, hogy a megadott döntési joggal élni kell, főleg, hogy egy népszavazásnak érvényességi és eredményességi küszöbe is van, miközben a választásokat alig pár ember is eldöntheti. Ezért is biztatnak arra, hogy minél többen menjenek el, legyen érvényes a referendum.

Amint arról korábban beszámoltunk, az RMDSZ hivatalos állásfoglalásában a polgárok lelkiismeretére bízta, hogyan szavaznak.

{K1}

Szabó Ödön is úgy fogalmazott, hogy az erdélyi társadalom sokszínű, ő személyesen viszont azt kéri, hogy a polgárok járuljanak urnákhoz, és voksoljanak igennel. „És ha lehet, már a népszavazás első napján, hogy megadjuk az önbizalmat annak, akik nem elég bátrak” – utalt vissza Böcskei László szavaira. Kiemelte ugyanakkor, hogy az ő hite szerint a házasság egy férfi és egy nő boldogságát és az élet továbbadását jelenti.

Aki most ezzel szembemegy, az is egy férfi és egy nő testéből született”

– jegyezte meg.

Csűry: mindenki hozzon még tíz embert

Csűry István református püspök – akárcsak egy héttel korábbi sajtótájékoztatóján – amellett szállt síkra, hogy a népszavazáson részt kell venni, és ki kell állni a keresztény értékek mellett. Kijelentését most még azzal toldotta meg, hogy mindenki vigyen magával még tíz embert. „Ennek a népszavazásnak sikerrel kell járnia. Nem mindegy, hogy milyen lesz a jövő” – szögezte le, ismételten utalva arra, amit a múlt héten is kiemelt. „Európában nagyfokú erkölcsi romlást tapasztalunk, ezt meg kell állítani” – szögezte le.