„Óriás-Románia-térkép”: hazugsággal vádolja az RMDSZ-es megyemenedzser az EMNP bihari elnökét

Krónika 2018. szeptember 25., 12:36

Hamis állításnak tartja Szabó József bihari megyemenedzser az EMNP megyei elnökének állítását, miszerint az RMDSZ által irányított Bihar megyei önkormányzat „műve” a Nagyvárad főterén megnyitott, „Óriás-Románia” térképet is felsorakoztató kiállítás.

Fotó: Az EMNP sajtóirodája

Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető alelnöki tisztségét is betöltő Szabó József az Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP) a nagy port kavart tárlattal kapcsolatos állítására reagált.

{K1}

Csomortányi István, a néppárt Bihar megyei elnöke a napokban arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyulafehérvári román nagygyűlés századik évfordulója alkalmából Nagyvárad főterén megnyitott kiállításon a valóságban sohasem létezett „Óriás-Románia” térképe is látható.

A kiállítás olyan pannókból áll, amelyek az Erdély, a Partium és más magyar területek Romániához csatolásában szerepet játszott román személyiségeket, illetve a kapcsolódó történelmi eseményeket mutatják be, ezek között látható egy olyan térkép, amely a Tiszáig terjedő magyar területeket is „román tartományként” mutatja be. Csomortányi a kiállítást bíráló közleményében azt állította, hogy a tárlat „a magyar vezetésű, Pásztor Sándor elnökölte Bihar Megyei Tanács, tehát a megyei önkormányzat műve”.

Szerkesztőségünkhöz eljuttatott replikájában Szabó József bihari megyemenedzser hazugságnak nevezi az állítást, közölve: a kiállítást a Városi Múzeum, az Ilie Bolojan polgármester irányította városházához tartozó intézmény munkatársaként pedig Cristina Pușcas készítette.

Aki nem a megyei tanács alkalmazottja, és nem is tartozik elszámolni a megyei önkormányzatnak a kiállított anyagokkal. Szabó reagált Csomortányi korábbi kijelentésére is, miszerint két újabb szobor kerül majd a nagyváradi Szent László térre, az RMDSZ által támogatott román kormány Kulturális Minisztériumának kezdeményezésére és finanszírozásával. Ennek kapcsán a megyemenedzser azt állítja, a főtéri román szobrokat a Bolojan-adminisztráció kezdeményezte több éve és legutóbb az RMDSZ akadályozta meg főtéri felállításukat.

„Most Csomortányiék megosztó munkájának köszönhetően a PNL-nek Nagyváradon egyedül kétharmados többsége van a tanácsban és épp azt döntenek, amit akarnak. A főtér pályázatát a város vezetése vitelezi ki, komoly hibákat vétve, úgy, hogy Zatykó Gyula tanácsnok úr nem tesz ellene semmit. Az okozott kár pedig, ami a felelőtlen tervezés és a túlzott terhelés miatt mára szembeötlő, a nagyváradi adófizetőket sújtja” – közölte Szabó József.

A megyemenedzser szerint „világossá vált, hogy (Csomortányi – szerk. megj.) ismét tucatjára hazudik, amikor azt állítja, hogy a Pásztor Sándor elnökölte Bihar Megyei Tanács műve a kiállítás”. „Most is csakhamar kiderült, valótlansággal, mások besározásával próbált magának politikai tőkét kovácsolni, tehát: beteges hazudozóvá, megosztóvá vált” – szerepel Szabó József állásfoglalásában.