Káoszt okozott a tanügyben a vitatott rendelet – a PSD az intézkedés visszavonását ígéri

Bíró Blanka , Kiss Judit 2018. szeptember 12., 16:50

Káoszt okozott a románoktatásra vonatkozó miniszteri rendelet gyakorlatba ültetése, miszerint az elemi oktatásban a tanítók helyett csak román szaktanárok oktathatják a románt. A kormányzó PSD szerdán a vitatott rendelet visszavonását ígérte az RMDSZ-nek.

Fotó: Lukácsi Lehel

Egyes megyékben, iskolákban már ezen a héten romántanárok tanítják a magyar osztályba járó elemistáknak a románt, máshol még várat magára a nagy port kavart miniszteri rendelet gyakorlatba ültetése. Közben Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerdán bejelentette, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea elfogadható megoldásnak tartja, hogy a kormány sürgősségi rendelettel helyezze hatályon kívül a vitatott intézkedést.

Az RMDSZ elnöke szerdán átadta a különböző oktatási szervezetek és testületek által az elmúlt hetekben megfogalmazott szakmai anyagokat a szociáldemokrata pártelnöknek, akitől gyors és hatékony megoldást kért a probléma rendezésére. „A PSD elnöke érveinket elfogadta, és megértette, hogy ez a cikkely méltánytalan, a tanügyminiszter lépése pedig meggondolatlan és butaság volt. Éppen ezért mihamarabb egyeztet a miniszterelnökkel, és gyors eljárással, a minimális procedúrákat betartva a jövő héten vagy két hét múlva a kormány asztalára kerülhet a rendelet, amely törli ezt a cikkelyt” – nyomatékosított a találkozót követően Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke abban bízik, hogy mihamarabb pont kerülhet a káoszt okozó cikkely eltörlésének végére.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője az MTI-nek úgy nyilatkozott, az RMDSZ elvárja a kormánytól, hogy már a héten hozzon politikai döntést a román nyelv oktatásának rendezéséről. A politikus azt követően nyilatkozott, hogy az RMDSZ képviselőházi frakciója szerdán távol maradt a végszavazástól a rendelet elleni tiltakozása jeléül.

Tömbmagyarságban alkalmazhatatlan?

A rendelet, amelynek értelmében az elemi oktatásban a tanítók helyett csak román szaktanárok oktathatják a román nyelv és irodalom tantárgyat, valamint annak alkalmazása is felháborodást kelt az érintettek körében. A Krónikának főtanfelügyelő, iskolaigazgatók, valamint egy tanítónő is nyilatkozott, aki egyébként magyar elemisták számára készült romántankönyvek szerzője. Az érintettek azt vallják, káoszt, összevisszaságot okoz az iskolákban a rendelet gyakorlatba ültetése.

Háromszéken például a tiltakozás egy formája volt, hogy elemi tagozaton a román tanításra vonatkozó hatályos rendeletet eddig nem léptették életbe, de tovább ez már nem halogatható – fejtette ki megkeresésünkre Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő. Hangsúlyozta, a rendelet szeptember 1. óta érvényben van, ám mivel a gyakorlatban alkalmazhatatlan, abban reménykedtek, hogy a minisztérium időközben visszavonja, módosítja, ám mindeddig ez nem történt meg. Ezért szerdán körlevelet küldött a tanintézeteknek, hogy pontosan térképezzék fel: az iskolában hány román szakos tanár van, a román és a magyar tagozaton alkalmazott tanítók közül hányan rendelkeznek román szakos tanári végzettséggel, és közülük hányan vállalják, hogy elemiben tanítanak.

Kiss Imre rámutatott, minden érintettnek nyilatkozatot kell kitöltenie, akkor is, ha nem vállalja, hogy kisiskolásokat tanít, hiszen erre nem lehet kényszeríteni őket. Ezek az adatok péntekig futnak be a tanfelügyelőségre, akkor derül ki, még hány állást kell betölteni, majd azokat meghirdetni, hiszen az alkalmazási útmutató szerint más megyéből is jelentkezhetnek szakos tanárok. Ezzel párhuzamosan a minisztériumhoz kérést intéztek, hogy a rendelet alkalmazására még 93,7 plusz állást hagyjanak jóvá. Kiss Imre felhívta a figyelmet, a tanügyminiszternek a Hargita megyei tanévnyitón elhangzott sajtónyilatkozatai megalapozatlanok, hiszen a magyar tanítónők nem kaptak lehetőséget, hogy románt tanítsanak a saját osztályukban.

„Ha kiderül, hogy a rendelet a tömbmagyarságban alkalmazhatatlan, nem lesz elég román tanár és román tanító, akkor a magyar tanítók egyéni jóváhagyást kell kérjenek a minisztériumtól, hogy a saját osztályukban tanítsák a románt – amire a képesítésük amúgy feljogosítaná őket” – részletezte a háromszéki főtanfelügyelő. A Kovászna megyei iskolákban a tanév első napjaiban még a tanítók tartják meg a román órákat, az igazgatók felháborítónak tartják, hogy utolsó pillanatban kényszerhelyzetbe hozták őket. Fekécs Károly, a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola igazgatója lapunknak elmondta, náluk egy tanítónak van román szakos tanári végzettsége. Meglátása szerint az iskolán belül nem tudják megoldani, hogy szakos tanárok tanítsák alsó tagozaton a románt, de nincs is erre felkészültségük, hiszen a betűvetést kellene megtanítsák a gyerekeknek.

A kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceumban egyetlen tanítónak sincs romántanári végzettsége. Bejan András igazgató elmondta, a romántanárok mind teljes katedrával tanítanak, nem lehet kényszeríteni őket, hogy pluszórákat vállaljanak, ugyanakkor felháborító, hogy tanév kezdetén ekkora káosz alakult ki. „Nem történt gyors reagálás, hogy a rendelet életbe lépését megakadályozzuk, ezért petíciót kezdeményeztünk a rendelet ellen. Az iskolaigazgatóknak kell állandóan forradalmárnak lenniük. Ha a kisebbségi államtitkárságnál a tankönyvek jelentették a prioritást, akkor most hol vannak azok a tankönyvek?”- mondta keserűen a kézdivásárhelyi igazgató.

Fondorlatos terv, a romántanároknak sem tetszik

Marosvásárhelyen és Kolozsváron már elkezdték alkalmazni a rendeletet: van, ahol az illető iskolában tanító román szakosokra bízták az elemisták oktatását, máshol a tanfelügyelőségek neveztek ki pedagógusokat. Felháborodásának adott hangot a rendelet és annak gyakorlatba ültetése kapcsán Kárp Ágnes marosvásárhelyi tanítónő, a Szász Adalbert Sportlíceum pedagógusa, aki az elmúlt években több, a magyar elemisták számára írt román tankönyv társszerzője volt: az ő nevéhez fűződik az új tanterv szerint készült elsős tankönyv, valamint egy másodikos és harmadikos kiadvány. Kárp Ágnes a rendelet nyomán abba a visszás helyzetbe került, hogy nem taníthatja az elemistákat a saját maga által írt román tankönyvekből, hiszen iskolájában is román szakosokra bízták az oktatást.

A pedagógus elmondta, a tankönyvek társszerzőjével, Makai Emese-Mártával együtt ugyanebben a helyzetben vannak, holott szakértőként mindketten több ízben tartottak továbbképzéseket Hargita és Kovászna megyében a tanítóknak és a Bolyai Nyári Akadémián is. „Egyik napról a másikra áthúzták egy tollvonással az eddigi eredményeinket. Borzasztó fejetlenség uralkodik, mindenféle megoldást kipróbálnak, de a rendelet egyáltalán nem szolgálja a gyermekek érdekeit. Román szakos kollégáim nap mint nap panaszkodnak, hogy nem értenek hozzá, miként tanítsák az elemistákat, nem akarják ezt a munkát végezni” – mondta a Krónikának Kárp Ágnes. Hozzátette, a román szakosok pontosan tudják, hogy szakmai felkészülés nélkül nem lehet sem az ötödikből, sem a kilencedikből „leszállni” az elemibe, hisz nem ismerik a módszertant, az óra megszervezését, nem tudják, hogy tanítsák beszélni, olvasni, írni a gyerekeket.

„Nemhogy jobb eredmények születnének, hanem az, ami eddig, most már hatodik éve kialakult az új, kommunikáción alapuló tantervnek köszönhetően, össze fog omlani. Romántanár kollégáim és mi, tanítók is abban bízunk, hogy visszavonják az intézkedést” – mondta a pedagógus. Úgy fogalmazott, természetesen akad, aki kihasználja a helyzetet és megélhetési lehetőséget lát benne, vagy plusz órával pótolja a fizetését, de az, aki ezen túltekint, pontosan tudja, a rendeletet nem lehet gyakorlatba ültetni. „Az az érzésem, hosszú, fondorlatos terv volt, amit szép csendben kiviteleztek, senki nem akadályozta meg és nagyon jól időzítették: augusztus 31-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben, így már ebben a tanévben alkalmazni kell. Ha egy nappal később jelent volna meg, nem lett volna semmi belőle az idén” – mondta Kárp Ágnes.

A kolozsvári Apáczaiban szerencsésen alakultak a dolgok

Vörös Alpár, a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum igazgatója megkeresésünkre elmondta, a kincses városban minden magyar iskolában kinevezték a román anyanyelvű tanárokat, hogy ők oktassák a magyar elemistáknak a románt, amennyire tudja, több Kolozs megyei településen, így Tordán, Szamosújváron, Ördöngösfüzesen is.

„Bizonyos iskolák megoldották saját tanáraikkal, ami azt jelenti, hogy egyes tanárok akár 27 órát is tanítanak hetente, máshol a tanfelügyelőség nevezett ki utólag pedagógusokat” – mondta Vörös Alpár.

Hozzátette, a jelenlegi helyzet zűrzavart okozott, hiszen csak pénteken délben tudtak nekifogni összeállítani az órarendet, ugyanakkor a romántanárok nagy része azt se tudja, hogy mit kezdjen a 6-7 éves gyerekekkel. A tanítók az elején ott lesznek a románórákon és segítenek a tanároknak.

Vörös Alpár szerint az Apáczaiban szerencsésen alakult a helyzet, mert a harmadik-negyedik osztály tanítását olyan román-angol szakos tanár vállalta, aki már jó ideje az Apáczaiban oktat, magyarul anyanyelvi szinten beszél, és angolt tanított már elemi osztályokban. Akit a tanfelügyelőség kinevezett az iskolába, az előkészítős, elsős, másodikos gyerekeket tanítja, ez a pedagógus tanítóképzőt is végzett, tanítónőként, óvónőként dolgozott korábban, ért magyarul. „Nem aggódom, hogy nálunk komoly problémák adódnának a románoktatásban, azonban sok tanintézetben nem ilyen szerencsés a helyzet” – mondta el Vörös Alpár.