Ünneplik a háromszáz éves istenházát – a Szentháromság-templom jubileumával kezdődött a Főtér Fesztivál

Krónika 2018. szeptember 12., 15:04

Nagybánya 300 éves katolikus templomának jubileumi ünnepségével kezdődött el hétfőn a Főtér Fesztivál. A máramarosi megyeszékhely magyarságának egy hétig tartó ünnepe gazdag programot kínál a következő napokban.

Fotó: facebook.com/főtér fesztivál-Nagybányai Magyar Napok

A nagybányai Szentháromság-templom felszentelésének 300. jubileuma alkalmából  hétfőn  kezdődött el a Máramaros megyei város egy hétig tartó magyar ünnepe, a Főtér Fesztivál. A rendezvényen Szmutku Róbert, a katolikus templom esperese megnyitotta azt a két évig tartó programsorozatot, amellyel a város 300 éves katolikus templomát ünnepli.

A Főtér Fesztivál – Nagybányai Magyar Napok főszervezője, Pintér Zsolt hangsúlyozta, a Szentháromság-templomra minden egyes nagybányai lakos büszke, legyen az bármilyen felekezetű, hiszen az 1718-ban már álló épület sokat adott a városbeli magyarságnak. Mint elhangzott,

a rendezvény jelentős eseménnyel nyílt meg idén is, akárcsak tavaly: 2017-ben a Főtér Fesztivál első napján avatták fel a Híd utcai iskolát, most pedig a Szentháromság-templomban, ebben az ikonikus épületben indították a magyar ünnepségsorozatot.

Szmutku Róbert úgy fogalmazott, a múlt olyan életképekben bővelkedik, amelyekből tanulni tudunk és később építkezni. Mint kifejtette, ez a megemlékezés csak a kezdet, mivel 2020-ban lesz 300 éve annak, hogy a Szentháromság-templomot felszentelték: a két év alatt különféle kultúrprogramokat terveznek, amelyek segítik egységessé tenni a nagybányai magyar közösséget.

Turtureanu Róbert atya nagy vonalakban bemutatta a Szentháromság-templom épületének 300 éves történetét, amelyet mesteri szakdolgozatában aprólékosan feldolgozott. Ismertetőjéből kiderült, az épület a korabeli Szent Márton-templom megmaradt alapjaiból épült, és 1718-ban lett kész. Nem lehet tudni pontosan, hogy ki tervezte, vagy azt, hogy ki kivitelezte, de az biztos, hogy a jezsuita rend nagy szerepet vállalt benne.

A két tornyú barokk épület külalakját és belsejét helyi irányzatok és hagyományok befolyásolták, a 19. és 20. században is végeztek rajta kiegészítő munkálatokat. 1782. szeptember 6-án II. József császár a városnak ajándékozta a templomot, amelynek berendezése, díszítése arányos. Kifinomult ornamentikát, elegáns alappilléreket és aranyozott oszlopdíszeket láthatnak a belépők, a Szentháromság gondolatkörére utalva mindkét oldalon 3-3 oltár található. 1936-ban felújították a templom belsejét, és egy Pécsett készült orgonát hoztak működésbe.

Az ünnepi szentmisén az esperes hangsúlyozta, hogy a nagybányai közösségnek össze kell tartania, a múltból tanulni, a jelenben szenvedéllyel élni ahhoz, hogy a jövőben fennmaradhasson.

Hétfőn bemutatták a Mezei József Nagybányán tevékenykedő festőről szóló nagymonográfiát, az eseményen a kötet szerzője, Nagy Gyöngyvér, valamint Pintér Zsolt beszélt a festőművész életéről és munkásságáról, de arról is, hogy melyek voltak azok a festmények, amelyeket a Szentháromság-templom számára festett.

A Főtér Fesztivál a következő napokban is gazdag programot kínál, részletek a Nagybánya.ro honlapon olvashatók.

Mihály Kriszta