Diverziókeltés becsengetés előtt: minden irányból cáfolják Paşcan „vízióját”, miszerint kilakoltatnák a marosvásárhelyi Unireát

Szucher Ervin 2018. szeptember 10., 07:38

Újabb magyarellenes uszítással borzolja Marosvásárhelyen a kedélyeket Marius Paşcan, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) képviselője, aki azt állítja, hogy a római katolikus egyház terve kilakoltatni a visszaszerzett iskolaépületből a román tannyelvű Unirea Főgimnáziumot.

Fotó: Haáz Vince

Miközben a Klastrom (Mihai Viteazul) utcai épületegyüttesben az újjáalakult II. Rákóczi Ferenc Teológiai Gimnáziumban és a főbérlő Unirea Főgimnáziumban a tanévkezdés előtti utolsó simítások folytak, Marius Paşcan, a Népi Mozgalom Pártja országos ügyvezető elnöke a hétvégén ismét durva támadást intézett a római katolikus egyház és felekezeti iskolája ellen.

A Maros megyei parlamenti képviselő azt állítja, hogy a tulajdonos, az Erdélyi Római Katolikus Státus a román tannyelvű iskola kilakoltatására készül.

Minderre egy levélből következtetett, melyet az egyházi alapítvány az önkormányzatnak címzett, és amelyben a tulajdonos, az építkezési felügyelőség lesújtó megállapításaira hivatkozva arra kéri fel a városházát, hogy biztosítson megfelelő körülményeket az Unirea által használt C-korpuszban tanuló diákoknak.

Az igazgatótanács elnöke, Holló László által aláírt levélben a Státus hangsúlyozni kívánja, hogy „az említett épületszárnyat a polgármesteri hivatal a saját felelősségére használja, és az egyház nem felelhet a gyermekek testi épségéért”. Politikai nyilatkozatában Paşcan arra szólítja fel a polgármesteri hivatalt és a tanácsosi testületet, hogy „mielőbb lépjen az ügyben, és addig állítsa le a román diákok etnikai üldözését, amíg nem késő”.

A magyarellenes megnyilvánulásairól ismert politikus párhuzamot állít az Unirea és a Bolyai helyzete között, azt állítván, hogy huszonnyolc évvel ezelőtt, apróbb lépésekben, de onnan is „kiűzték” a román gyerekeket.

Ugyanakkor a városvezetés szemére veti, hogy a korrupcióellenes ügyészség megállapításai után rendkívüli úton miért nem kért perújrafelvételt, amely által követelhette volna az épület újraállamosítását. „Pedig én a városháza rendelkezésére bocsátottam a szükséges jogi információkat” – teszi hozzá  Marius Paşcan.

Városháza: Paşcannak megártott a kánikula

Szóvivője által a városháza határozottan cáfolta a Paşcan által állítottakat, leszögezvén, hogy hamis információ az, hogy az egyház ki szeretné lakoltatni az Unireát. A polgármesteri hivatal illetékese, Cos­min Blaga sajnálatosnak tartja, hogy egyes politikusok a két etnikum egymásnak uszításával próbálják építgetni arculatukat, és nacionalizmusuk révén szeretnének több voksot szerezni.

A katolikus iskola és az Unirea viszonya valóban különlegesebb és kényesebb ügy, amire a városháza mindig is odafigyelt és odafigyel. Viszont fel sem vetődött, hogy az egyház vagy képviselője, a Státus kilakoltatná a főgimnáziumot. Úgy látszik, az augusztusi kánikula megártott annak, aki ilyesmivel riogat. Az illető személynek illene ismernie a jogi helyzetet, elvégre sokáig a városházán dolgozott, igaz, akkoriban nem vitte ennyire túlzásba a nacionalista megnyilvánulásait”

– nyilatkozta lapcsaládunknak Cosmin Blaga. A polgármesteri hivatal sajtószóvivője ugyanakkor egy felhívást is megfogalmazott Paşcan felé: „Ha nem tud segíteni, álljon félre, hallgasson, ne próbáljon gyűlöletet szítani románok és magyarok között.” Blaga azt is leszögezte, hogy az önkormányzat elsősorban a diákok érdekeit tartja szem előtt. Néhány évvel ezelőtt Maros megyei prefektusként, majd szenátorként Marius Paşcan egy új, állami beruházással épített iskolai campusban látta az Unirea Főgimnázium helyzetének a megoldását.

A Státus senkit nem akar kilakoltatni

„Szó sincs arról, hogy az épület tulajdonosaként az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány az Unirea Főgimnázium kilakoltatását készítené elő. A polgármesteri hivatalnak címzett levelünk arról szól, hogy nem tudunk felelősséget vállalni az épület állaga miatt, mely az építkezésfelügyelő hatóság idei átirata szerint veszélyt jelenthet” – reagált Marius Paşcan vádjaira a lapunk által megkeresett Holló László. A Státus vezetője szerint levelével az egyház ismét megpróbálta megkongatni a vészharangokat, és rábírni a polgármesteri hivatalt a gyors beavatkozásra. Az épület állaga nem jelent életveszélyt, viszont nem is méltó egy olyan iskolához, mint az Unirea, állítják az egyház képviselői.

Az utóbbi közel másfél évtized alatt a Státus több ízben is jelezte az önkormányzatnak, hogy jó volna, ha uniós pályázatok, majd később központi források által renoválná az épületegyüttest, azonban a polgármesteri hivatal nem fektetett pénzt az általa használt egyházi ingatlanba.

„Tizennégy esztendővel ezelőtt, 2004-ben kaptuk vissza az ingatlant, de 2005-ben még pereskedtünk érte a városházával. Az első bérleti szerződést 2008-ban kötöttük, akkor Marosvásárhely önkormányzata kötelezte magát, hogy EU-s pénzekből rendbe teszi az épületegyüttest. Mivel a városháza még a lakbért sem fizette rendszeresen, 2012-ben szerződést bontottunk. 2014-ben újból egyezséget kötöttünk, amelyben a felek ismételten leszögezték, hogy a polgármesteri hivatal gondoskodik a javításról. Nem tette meg, 2017-ben pedig felmondtuk a szerződést” – számolt be az 1948-ban államosított, majd közel hat évtizeden keresztül bitorolt ingatlan újkori jogi kálváriájáról Holló László.

Kérdésünkre, hogy a főjavítást nem a tulajdonosnak kellene elvégeznie, a gyulafehérvári professzor elmondta, hogy amennyiben a polgármesteri hivatal legalább a jelképes bért képes lett volna havi rendszerességgel törleszteni, nem jutnak ebbe a helyzetbe.

A Státus igazgatójának meggyőződése, hogy a polgármesteri hivatal időhúzásra játszott, és az egyházi ingatlan visszaállamosításában reménykedett.

„Mi még így is megtettük azt, ami tőlünk telhetett. Az egyházi iskolánk elleni feljelentések, pereskedések ellenére a római katolikus egyház az Unirea által használt nagyobbik épületszárnyban kicserélte az ablakokat, újjáépíttette a cserépkályhákat” – fűzte hozzá Holló László.

Nem tehet keresztbe az Unirea                                                                                                  A hétvégén magyar oldalról is felröppent egy álhír: Csíky Csengele, a Civilek a Katolikus Iskoláért csoport szóvivője azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy az Unirea Főgimnázium megpróbálja akadályoztatni a gyermekek átiratkozását az újraalapított felekezeti iskolába. Lapunknak nyilatkozva Tamási Zsolt, a Rákóczi igazgatója elmondta, hogy átiratkozáskor a befogadó intézmény döntése a kötelező, az elbocsátó intézmény véleménye mindössze konzultatív jellegű, magyarán nem tagadhatja meg a gyermek „költözésre” való jogát. A félreértést valóban az Unirea vezetőségének tétlenkedése okozta, az iskola igazgatója ugyanis előbb a tanfelügyelőség álláspontjára volt kíváncsi, és amíg nem tisztázta a kérdést, nem volt hajlandó aláírni a dokumentumokat. A bíróság döntése értelmében a nyári vakációban a tanfelügyelőség a Bolyaiból az Unireába helyezte a megszűnt katolikus iskola néhány osztályát.