Marosvásárhelyi iskolaügy – Egyelőre nem engedi diákjait a katolikus iskolába az Unirea Főgimnázium

MTI 2018. szeptember 08., 12:00

A marosvásárhelyi Unirea Főgimnázium egyelőre nem engedi át az újrainduló II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnáziumba azt a hat osztályt, amelyek a 2014-ben alapított katolikus gimnázium beszüntetésekor formailag hozzá kerültek vissza.

Fotó: Haáz Vince

A római katolikus iskola útjába gördített újabb akadályról Csíky Csengele, a Civilek a Katolikus Iskoláért szülői csoport szóvivője tájékoztatta pénteken az MTI-t. Mint elmagyarázta: azoknak a szülőknek, akik az újraalapított katolikus iskolába szeretnék járatni a gyermekeiket, azokba az iskolákba is be kellett benyújtaniuk az átiratkozási kérelmet, ahová a régi katolikus iskola beszüntetésekor a bíróság visszahelyezte az osztályaikat. Hozzátette,

több mint 140 gyermek szülei szembesültek azzal, hogy az Unirea Főgimnáziumhoz beadott átiratkozási kérésükre nem érkezett válasz.

Az érintett szülők egy csoportja pénteken kihallgatásra ment az intézmény igazgatójához. Az igazgató azt közölte velük, hogy nem utasították el a kéréseket, csak felfüggesztették ezek elbírálását mindaddig, míg a megyei tanfelügyelőség nem állít ki egy hivatalos iratot az iskolahálózat módosításának a tudomásul vételéről.

Tamási Zsolt, a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium igazgatója az MTI megkeresésére elmondta: semmiképpen nem forog veszélyben az iskola újraindulása. Hozzátette:

a kibocsátó iskola törvényesen nem akadályozhatja meg, hogy diákjai egy másik intézménybe iratkozzanak át. Csupán arról kell nyilatkoznia, hogy tudomásul vette az átiratkozást.

Azt is elmondta, hogy péntek délelőtt épp a tanfelügyelőségen intézte az iskola indításának az ügyeit, többek között azt, hogy megszülessen az az irat, amelynek hiányában az Unirea Főgimnázium nem akarja tudomásul venni a diákok átiratkozási kérését.

Tamási Zsolt elmondta: hétfőn több mint 330 diákkal indul újra a római katolikus gimnázium.

A Marosvásárhely egyik legrangosabb iskolájaként számon tartott Unirea Főgimnázium szülői közössége indította el korábban az egyik olyan pert, amely a katolikus gimnázium megszüntetéséhez vezetett. Az egykori II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium főépületében az Unirea Főgimnázium, melléképületében pedig az újraalapított római katolikus gimnázium osztályai működnek. Mindkét épület a római katolikus egyház tulajdonában van.